Hipofiz tümörlerinde endoskopik ve mikroskobik cerrahinin klinik ve radyolojik sonuçlarının retrospektif olarak değerlendirilmesi
Clinical and radiological effect of endoscopic and microscopic pituitary gland surgery :A retrospective study
- Tez No: 482661
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET MURAT MÜSLÜMAN, UZMAN OSMAN TANRIVERDİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Endoskopik, mikroskobik, hipofiz, adenom, remisyon, rezidü, Endoscopic, Microscopic, Pituitary, Adenoma, Remission, Residue E-mail address:[email protected]
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Amaç: Hipofiz adenomları cerrahisinde kullanılan mikroskobik ve endoskopik yöntemin klinik ve radyolojik sonuçlarının retrospektif olarak karşılaştırılmasını amaçladık. Yöntem ve Gereçler: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi NöroşirürjiKliniğimizde mikroskobik transnazal transsfenoidal yolla Ocak 2014-Aralık 2016 yılları arasında opere edilmiş 51 hipofiz adenomu tanılı hasta ile aynı tarihler arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroşirürji kliniğinde endoskopik endonazal yolla opere edilmiş 63 hipofiz adenomu tanılı hastanın postoperatif klinik ve radyolojik sonuçlarını karşılaştırdık. Bulgular: Mikroskobik yöntem kullanılarak opere edilen 51 hastanın 1'inde (%2) nüks, 6'sında (%11,8) rezidü, 6'sında (%11,8) geçici yetmezlik, 2'sinde (%3,9) BOS fistülü saptanırken 1 hastada (%2,4) ise remisyon sağlanamadığı görüldü. Endoskopik yöntem kullanılarak opere edilen 63 hastanın 16'sında (%25,4) rezidü, 7'sinde (%11,1) geçici yetmezlik (geçici Dİ), 3'ünde (%4,8) BOS fistülü, 1'inde (%1,6) ise vasküler yaralanma görüldü. Sonuç: Günümüzde hipofiz adenomları cerrahisinde kullanılan endoskopik ve mikroskobik yöntemin postoperatif klinik ve radyolojik sonuçları retrospektif olarak incelendiğinde rezidü, nüks, komplikasyon ve remisyon açısından iki yöntem arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı. Çalışmamızda rezidü oranlarına bakıldığı zaman mikroskobik seride daha başarılı sonuçları olduğu görüldü. Vasküler komplikasyon insidansı da literatür ile uyumlu bir şekilde endoskopik yöntemde daha yüksek saptadık.
Özet (Çeviri)
Aim:In our retrospective study, we aimed to show clinical and radiological effect of endoscopic and microscopic surgery for pituitary gland adenoma . Methods:Between January 2014-December 2016, 51 patients operated from pituitary gland with transnasal transsphenoidal microscopic approach in University of Health Sciences,Sisli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital and at the same period time, 63 patients operated from pituitary gland with endoscopically endonasal approach in University of Health Sciences,Md Mazhar Osman Mental Health and Neurology Training and Research Hospital.Both patients compared with clinically and radiologically . Results:51 patients operated by microscopic transnasal transsphenoidal approach and after surgery complication rates were one of them (2%) recurrence, 6 of them(11,8% ) residue,6 of them(11,8%) transient insufficiency,2 of them (3,9%)CSF leakage,one of them(2,4%) remission could not done.63 patients operated endoscopically and after surgery complication rates were 16 of them (25,4%) residue, 7 of them (11,1%)transient insufficiency,3 of them(4,8%) CSF leak ,one of them (1,6%)vasculer injury occured. Conclusion:The result of this retrospective study support the complications of pituitary surgery is similar and there are no significant statistical difference between endoscopic and microscopic approach. Looking at the residue rations,microscopic series had more successful result at our study. The incidenceof vascular complications was also higher in the endoscopic method, consistent with the literature.