Transsfenoidal hipofiz cerrahisinde endoskopik yöntemle, mikroskopik yöntemin farklılıklarının araştırılması
The comparison of the effectively of endoscopic transnasal-transsphenoidal surgery versus traditional techniques in pituitary adenomas
  1. Tez No: 499073
  2. Yazar: HİLMİ RESUL KARAÖRS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ İHSAN ÖKTEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Endoskopik cerrahi, Mikroskobik cerrahi, Minimal invaziv, Hipofiz adenomu, Endoscopic surgery, Microscopic surgery, Minimal invasive, Pitiutary adenomas
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin-Sinir ve Omurilik Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET Transsfenoidal Hipofiz Cerrahisinde Endoskopik Yöntemle, Mikroskopik Yöntemin Farklılıklarının Araştırılması Amaç: Hipofiz adenomları iyi huylu tümörler olup klinik, patolojik ve biyolojik olarak kendine has özellikleri vardır. Primer beyin tümörlerinin %10-15'ni oluştururlar. Hipofiz bezi adenohipofiz ve norohipofiz olmak üzere iki lobtan oluşur. Hipofiz adenomları, adenohipofizden köken alırlar. Hipofiz adenomu olan 65 hasta mikroskobik transnazal transsfenoidal yaklaşımla ve endoskopik endonazal transsfenoidal yaklaşımla opere edildi. Opere edilen hastaların yaş, cins, şikâyet, tümörün endokrin tipi, vizyon ve görme alanı bulguları, yapılan biyokimyasal tetkikleri ve görüntüleme teknikleri ile ameliyat öncesi ve sonrası sonuçları, rezidü oranları, remisyon ve komplikasyon oranları karşılaştırılarak her iki yöntemin etkinliği karşılaştırıldı. Gereç ve Yöntem: Mikroskobik grupta fonksiyonel adenomlu 22 hastanın erken dönem hormonal sonuçlarına bakıldığında, 14 hastada (%63,6) remisyon sağlanırken 8 hastada remisyon sağlanamadı, endoskopik grupta 23 fonksiyonel adenomlu hastanın 14'ünde (%60,9) remisyon sağlandı, 9'unda (%39,1) remisyon sağlanamadı. Geç dönem hormonal sonuçlara bakıldığında mikroskobik grupta 16 fonksiyonel adenomlu hastanın 9'unda (%56,3) remisyon sağlanırken 7 hastada (%43,7) remisyon sağlanamadığı görüldü. Endoskopik grupta 17 fonksiyonel adenomlu hastanın 9'unda (%53,0) remisyon sağlanırken 8 hastada (%47,0) remisyon sağlanamadı. Bulgular: Tüm hastaların radyolojik remisyon oranlarına bakıldığında mikroskobik grupta 16 hastada (%51,2) radyolojik remisyon sağlandı, 12 hastada (%42,8) rezidü saptandı. Endoskopik grupta 27 hastanın 18'inde (%66,4) radyolojik remisyon sağlanırken hastada (%33,6) rezidü saptandı. Mikroskobik grupta 16 makro adenomlu hasta vardı. Bunların 8'ine postoperatif 6. ay kontrol MRI çekildi, 4 hastada (%69,5) tümörün total olarak çıkarıldığı görüldü. Endoskopik grupta ise 26 makroadenomlu hasta vardı ve bunların 18 tanesinin kontrol MRI'ı görüldü. 11 hastada (%61,1) total tümör eksizyonu yapıldığı görüldü. Sonuç: Endoskopik yaklaşımın gerek hormonal ve radyolojik remisyon açısından gerekse rezidü/nüks oranı açısından ve gerekse de komplikasyon oranları açısından mikroskobik yaklaşımdan daha üstün olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Comparison of the Effectively of Endoscopic Transnasal-Transsphenoidal Surgery Versus Traditional Techniques in Pituitary Adenomas Aim: Pituitary adenomas are benign tumors and have unique biological, pathological and clinical behavior. They account for some 10-15%of all primary brain tumors. The hypophsyis gland includes two lobes, comprised of adenohypophyseal and neurohypophyseal component. Adenohypophysis serve as a substrate for pituitary adenomas. 65 patients with pituitary adenomas were operated by the same surgeon using microscopic transnasal transsphenoidal and endoscopic endonasal transsphenoidal approaches. Age, sex, endocrine type of the tumor, presence of visual symptoms, plasma biochemistry and hormone levels, pre and postoperative imaging parameters, presence of residual tumor, remission and complication rates were compared between two groups. Materials and Methods: When early period hormonal results of 22 patients with functional adenoma in the microscopic group were analysed, it was seen that remission was achieved in 14 patients (63.6%) and remission was not achieved in 8 patients. In endoscopic group, remission was achieved in 14 patients out of (60.9%) 23 patients with funcitonal adenoma but remission was not achieved in 9 patients (39.1%). When late period hormonal results of 16 patients with funcitonal adenoma in the microscopic group were analysed, it was seen that remission was achieved in 9 patients (56,3%) out of 16 patients with functional adenoma but the remission was achieved in 9 patients (43.7%). In the endoscopic group, remission was achieved in 9 patients (53.0%) out of 17 patients with funcitonal adenoma but remission was not achieved in 8 patients (47.0%). Findings: When the radiologic remission rates of all patients in the microscopic group were analysed, it was seen that radiologic remission was achieved in 16 patients (51.2%), residue was detected in 12 patients (42.8%). In the endoscopic group, radiologic remission was achieved in 18 patients (66.4%) out of 27 patients and residue was detected in 9 patients (33.6%). There were 16 patients with macro adenoma in the microscopic group. Postoperative six month control MR investigations were performed for 8 these patients. It was observed that tumour was totally removed in 4 patients (69.5%). There were 26 patients with macro adenoma in the endoscopic group and normal MR investigations of 18 these patients were seen and it was observed that total tumour excision was performed in 11 of these patients (61.1%). Conclusion: It was revealed that endoscopic approach was superior to microscopic approach in terms of both hormonal and radiologic remission and the rate of residue/recurremce and complication rates.