Çölyak hastalığı tanısı konulan çocuklarda tedavi öncesi ve sonrası ortalama trombosit hacminin değerlendirilmesi
Assessment of mean platelet volume of before and after treatment in children with celiac disease
- Tez No: 482671
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET SERT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, çölyak hastalığı, ortalama trombosit hacmi, Child, celiac disease, mean platelet volume
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Bu çalışmada çölyak hastalığı tanısı konulan çocuklarda tedavi öncesi ve sonrası retrospektif olarak ortalama trombosit hacminin değerlendirilmesi amaçlandı. Yöntem ve gereç: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji Polikliniğine Kasım 2013-Mayıs 2016 tarihleri arasında başvuran, çölyak hastalığı tanısı alan 6 ay-17 yaş arasındaki hastaların tedavi öncesi ve sonrası geriye dönük olarak incelenen hemoglobin, hematokrit, trombosit sayısı, ortalama trombosit hacmi, ortalama eritrosit hacmi, vitamin B12 düzeyleri, anti endomisyum antikor Ig A ve Ig G, doku transglutaminaz IgA ve IgG sonuçları incelendi. Çölyak hastalığı tanısı konulan çocuklarda tedavi öncesi ve sonrası ortalama trombosit hacmi değerlendirilerek tedaviye yanıt göstergesi olarak inflamatuvar bir belirteç olarak kullanılabilirliği araştırıldı. Bulgular: Çalışma periyodunda çalışmaya dahil edilme kriterlerine uygun olan 33 çölyak hastası hasta gurubunu oluşturdu. Kontrol grubunu ise ailesinde ve akrabalarında çölyak hastalığı öyküsü bulunmayan 44 sağlıklı çocuk oluşturdu. Çalışma bireylerinin 21'i kız (%63.6), 12'si erkek (%36.4) idi. Yaş aralığı 1 yaş 2 ay-16 yaş 2 ay, ortalama yaş 9.73 ± 0.65 yıl idi. Kontrol grubuna göre tedavi öncesi çölyak hastalarında MPV düzeyleri arasında anlamlı bir fark yoktu. Çölyak hastalığı olan grubun tedavi sonrası ile kontrol grubu ve tedavi öncesi ve sonrası çölyak hastalığı olan gruplarda MPV düzeyleri kıyaslandığında istatiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmedi. MPV düzeyi ile tedavi öncesi ve sonrası beyaz küre sayısı, hemoglobin, hematokrit, trombosit sayısı, ortalama eritrosit hacmi, vitamin B12 düzeyleri, seroloji ve biyopsi ile korelasyon göstermedi. Sonuç: Çölyak hastalığında inflamatuvar bir belirteç olarak tedavi öncesi ve sonrası MPV düzeyleri arasında anlamlı bir fark tespit etmedik.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to retrospectively evaluate the mean platelet volume before and after treatment in children who were diagnosed with celiac disease. Material and method: Hemoglobin, hematocrit, platelet count, mean platelet volume, mean erythrocyte volume, vitamin B12, anti-endomysium antibody IgA and Ig G, the tissue transglutaminase IgA and IgG results of retrospective screening of before and after the treatment file records of patients between the ages of 6 months and 17 years who were diagnosed with celiac disease between November 2013 and May 2016 were reviewed in Konya Training and Research Hospital. In children diagnosed with celiac disease, the mean platelet volume before and after treatment was assessed and its usefulness as an indicator of treatment response was investigated as an inflammatory marker. Results: Thirty-three patients with celiac disease were included in the study group according to the inclusion criteria for the study period. The control group consisted of 44 healthy children without family history of celiac disease in their family and relatives. Twenty-one of the study participants (63.6%) were female and 12 were male (36.4%). Age range was 1 year 2 months-16 years 2 months, mean age was 9.73 ± 0.65 years. According to the control group, there was no significant difference between MPV levels in pre-treatment celiac disease patients. According to the control group, there was no statistically significant difference between MPV levels in post-treatment celiac disease. There was no statistically significant difference when MPV levels were compared in groups with celiac disease pre- treatment and post-treatment. MPV levels did not correlate with pre- and post-treatment white blood cell, hemoglobin, hematocrit, platelet count, mean platelet volume, mean erythrocyte volume, vitamin B12, serology and biopsy. Conclusion: We did not find any significant difference between pre- and post-treatment MPV levels as an inflammatory marker in celiac disease.