Zihinsel engelli çocuğa sahip annelerin özel bir çocuğa sahip olmaya ilişkin görüşleri
Mothers with mentally handicapped children's views on having a special child. İstanbul University
  1. Tez No: 482755
  2. Yazar: MERVE İNAN BUDAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEYLA KÜÇÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Psikoloji, Nursing, Psychiatry, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Zihinsel engelli çocuklar, anne, tecrübe, psikiyatri hemşireliği, niteliksel araştırma, Children with intellectual disability, mother, experience, psychiatric nursing qualitative research
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Zihinsel engelli çocuğa sahip annelerin özel bir çocuğa sahip olmaya ilişkin tecrübelerini belirlemek amacıyla yapılan bu çalışma, nitel araştırma dizayndadır. Araştırmanın örneklemini zihinsel engelli çocuğa sahip olan ve bakım veren, amaçlı örneklem yöntemi ile belirlenen ve çalışmaya katılmayı kabul eden on yedi anne oluşturmuştur. Anneler ile yarı yapılandırılmış soruların rehberliğinde, derinlemesine görüşme tekniği kullanılarak ortalama otuz dakika ile bir buçuk saat arasında değişen sürelerde veriler elde edilmiştir. Verilerin kaydı ses kayıt cihazı ile yapılmıştır. Araştırmanın analizinde içerik analizi yapılarak tümevarımcı yöntem kullanılmıştır. Transkripsiyonların içeriği tema, kategori ve alt kategorilere ayrılmıştır. Analiz sonucu temalar“etki”,“bakım yönetimi”,“stigma”,“belirsizlik”,“ilişkiler”,“anlam arayışı”olarak belirlenmiştir. Zihinsel engelli bir çocuğa sahip olmanın her anne için olumsuz anlama gelmediği, hepsinin bakım konusunda sıkıntı yaşamadığı görülmüştür. Gelecek neredeyse tüm anneler için endişe kaynağıdır. Aile ve sosyal hayattaki ilişkilerinde büyük bir değişim yaşadıkları belirlenmiştir. Tüm annelerin yaşadığı ortak sorunun“damgalama”olduğu görülmüştür. Bu araştırma zihinsel engelli çocuğa sahip annelerin özel bir çocuğa sahip olmaya ilişkin görüşleri, yaşanan sorunları ve algılanan olumlu yönleri, deneyimlerini ve bu süreçte yaşadıklarını anlamaya dair katılımcıların kendi perspektifinden önemli bilgiler sunmaktadır. Sonuçların zihinsel engelli çocukların ve annelerin hayatlarının uygun hale getirilmesi, topluma uyumun sağlanması ve toplumda var olabilmeleri açısından yararlı olacağına inanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
University. Institute of Health Science, Mental Health and Psychiatric Nursing Department. Master Thesis. Istanbul. This study is a qualitative research in order to determine the experiences of mothers having mentally handicapped child. The sample of the study consisted of seventeen mothers who had handicapped child and were determined by method of purposeful sampling and agreed to participate in the study. Under guidance of semi-structured questionnaires, data were obtained from time of an average of thirty minutes to one and half hours using an in-depth interview technique. The recording of data was made with sound recorder. In the analysis of research, content analysis was made and inductive method was used. The contents of transcriptions are divided into themes, categories and subcategories. Analysis ending themes were determined as“impact”,“maintenance management”,“stigma”,“uncertainty”,“relationships”,“search for meaning”. It was seen that having a mentally handicapped child did not mean any negative for every mother and that all of them did not have any trouble in caring. The future is a source of concern for almost all mothers. It has been determined that they have experienced a great change in their family and social life. It was clearly said that common problem for all mothers experienced was“stigmatization”. It is believed that the result of this research will be useful for making mentally disabled children and their mothers' lives better, for ensuring collective harmony and for being in society.