İş kazaları öncesi alınması gereken tedbirlerin maliyeti ile meydana gelen iş kazaları sonucu oluşan maliyetin sağlık harcamaları boyutunun İstanbul ili bazında karşılaştırılması
Compare cost of obligotury precoutions before work accidents and health expenditures dimension of resulting cost of work acchidents basis on İstanbul
  1. Tez No: 482763
  2. Yazar: ENGİN UĞUR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELMA SÖYÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık ekonomisi, İş kazası, önlem maliyeti, sonuç maliyeti, iş sağlığı ve güvenliği, Health Economy, Work Accident, Prevention Cost, Result Cost, Occupational Health and Safety
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
İş kazaları, yarattığı olumsuz sonuçlar ile güncel bir problem haline gelmiştir. İş kazalarının çalışanları, işverenleri ve toplumu olumsuz olarak etkileyen bir çok sonucu vardır. İş kazaları sonucu birçok çalışan hayatını kaybetmekte ya da yaralanıp çalışma gücünden yoksun kalmaktadır. İşverenler, yaşanan kaza sonucunda gerek işin durmasından gerekse de iş ekipmanının zarara uğramasından kaynaklı maddi zarara uğramaktadır.. Aynı şekilde iş kazalarının yarattığı bazı sağlık sorunlarını ortadan kaldırmak için toplumsal kaynaklardan yararlanılmaktadır. Bu durum sağlık ekonomisi açısından kaynakların verimli kullanılmasını engellemektedir. İş kazalarının sonuçları gibi sebepleri de vardır. İş kazalarının sebeplerini incelediğimizde birçok iş kazasının engellenebilir olduğunu görülmektedir. Alınacak önlemlerin bir maliyeti vardır. Disiplinli ve bilinçli olarak uygulanan iş sağlığı ve güvenliği kuralları, iş esnasında kullanılan araç ve gereçlerin işe uygunluğunun denetimi, birçok kazanın sebebini ortadan kaldırmaktadır. Bu çalışma 2014-2016 yılları arasında İstanbul'da yapılmış bina inşaatların 3 şantiyesinde toplanmış 109 iş kazası raporu doğrultusunda iş kazalarının önlem maliyeti ile kaza sonucu oluşmuş maliyetin sağlık harcamaları boyutunu karşılaşttırmıştır. Elde edilen veriler gruplandılarak SPSS programına atılmıştır. Daha sonra bu veriler T testi aracalığıyla analiz edilmiştir. İş kazalarının önlem maliyeti ile sonuç maliyetinin arasındaki farkın anlamlı bir şekilde artığı görümüştür. Bu sonuç iş kazalarına karşı önlem almanın daha ucuz ve daha insani olduğunu desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Work accidents have become a current problem with the negative consequences they have created. There are many consequences that negatively affect the workers, employers and the society of work accidents. The end result of work accidents is that many employees lose their lives or are injured and deprived of working power. Employers are undergoing financial damages caused by the loss of work equipment, as well as the loss of work equipment, as a result of the accident. In the same way, social resources are being used to remove some health problems created by job accidents. This situation prevents the efficient use of resources in terms of health economics. There are also causes such as the consequences of work accidents. When we examine the causes of work accidents, it can be seen that many work accidents can be avoided. The measures to be taken have a cost. Disciplined and consciously applied occupational health and safety rules, supervision of the suitability of the tools and equipments used in the work are eliminating many accidents. This study compared the precautionary cost of work accidents with the cost of health expenditures, which resulted from accident, in the line of 109 work accident reports collected in 3 sites of building construction in Istanbul between 2014-2016. The obtained data were grouped and put into the SPSS program. These data were then analyzed by T-test. The difference between the precautionary cost and the outcome cost of work accidents is clearly seen as an increase. This result supports the fact that measures against work accidents are cheaper and more humanist.