Depoculuk sektöründe depo kurulumu öncesi alınması gereken iş sağlığı ve güvenliği önlemleri
Occupati̇onal health and safety measures to be taken duri̇ng the warehouse constructi̇on phase i̇n the warehousi̇ng industry
- Tez No: 999108
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NECDET KARAKOYUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: İş güvenliği, İş sağlığı ve güvenliği, Work safety, Occupational health and safety
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
Özet
Lojistik hizmetlerinin bir parçası olan depolama süreçleri, tüm imalat ve hizmet sektörlerinin başarısının çok önemli bir parçasıdır. Bu süreçte iş güvenliğinin sağlanması Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın denetimi altındadır. Depolama sektöründe iş sağlığı ve güvenliğini içeren birçok çalışma yapılmakla birlikte, depolama sektöründe faaliyete başlamadan önce ileride oluşması muhtemel olumsuzlukların, iş kazalarının ve meslek hastalıklarının önüne geçebilmek adına yapılan çalışmalar kısıtlıdır. Bu çalışmada öncelikle lojistik operasyonunun depolama süreçlerinde meydana gelen kazalarda elde edilmiş verilere dayanarak bu kazaların önüne geçilebilmesi için depo inşa süreçlerinde alınabilecek tedbirler ele alınmaya çalışılmıştır. Depolama alanlarının tesisi aşaması sıradan inşaat süreçleri olarak düşünülmemelidir. Nitekim inşaat aşamasında lojistik sektörünün en önemli unsurlarından depolama alanlarının faaliyet alanına uygun şekilde tasarlanması, başta iş kazaları olmak üzere güvenli çalışma alanlarının inşaat aşamasının başından ele alınması gerekmektedir. Acil durumlar, yangın güvenliği, parlama ve patlama tedbirleri, raf güvenliği, güvenli zemin, elle taşıma, güvenli ekipman kullanımı, elektrik güvenliği, trafik düzenlemesi bu unsurlardan bazılarıdır. Çalışmamızda, depo inşa süreçlerindeki iş sağlığı ve güvenliğinin yanı sıra inşa süreci sonrası faal bir depoda iş sağlığı ve güvenliğini sağlayacak unsurların belirlenmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Warehousing processes, which are part of logistics services, are a crucial part of the success of all manufacturing and service sectors. Ensuring occupational safety in this process is under the supervision of the Ministry of Labor and Social Security. Although many studies are carried out on occupational health and safety in the storage sector, the studies carried out to prevent possible future negativities, work accidents and occupational diseases before starting operations in the storage sector are limited. In this study, first of all, based on the data obtained from the accidents that occurred in the storage processes of the logistics operation, the measures that can be taken during the warehouse construction processes to prevent these accidents were tried to be discussed. The establishment of storage areas should not be considered as ordinary construction processes. As a matter of fact, during the construction phase, storage areas, one of the most important elements of the logistics industry, should be designed in accordance with the field of activity, and safe work areas, especially occupational accidents, should be addressed from the beginning of the construction phase. Emergencies, fire safety, flash and explosion precautions, shelf safety, safe floor, manual handling, safe equipment use, electrical safety, traffic regulation are some of these elements. In our study, it is aimed to determine the elements that will ensure occupational health and safety in an active warehouse after the construction process, as well as occupational health and safety during warehouse construction processes.