Bakırköy kadın ve kız çocuk cezaevi'nde bulunan tutuklu veya hükümlüler ile suça karışmamış kadınların gözünden ailelerini algılama şekilleri
Perception patterns of families by detainees, prisoners and women not involved in crime residing in bakirköy women's and girls' prison
  1. Tez No: 482765
  2. Yazar: ELİF DEMİRBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. REYHAN SAYDAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: kadın suçluluğu, cezaevi, aile algısı, sosyal hizmet, çocukluk travması, female criminality, prison, family perception, social work, childhood trauma
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Dünya genelinde erkek suçlu oranı kadın suçlu oranından daha fazladır ancak kadın suçluluğunda son yıllardaki artış dikkat çekmektedir. Sosyal hizmet açısından suçluluk sorun alanlarından biri, kadın suçlular ise sosyal hizmet müdahalesine gereksinim duyan kişilerdir. Bu araştırma, Bakırköy Kadın ve Kız Çocuk Cezaevi'nde bulunan tutuklu/hükümlü kadınlar ile daha önce herhangi bir suça karışmamış olan kadınların gözünden ailelerini algılama şekillerinin karşılaştırmalı bir incelemesidir. Araştırmanın örneklemi İstanbul, Bakırköy Kadın ve Kız Çocuk Cezaevi'nde bulunan farklı yaş ve eğitim düzeyinde okur-yazar olma şartını sağlayan 50 tutuklu/hükümlü kadın ve kontrol grubu olarak alınmış olan herhangi bir suç geçmişi bulunmayan 50 kadından oluşmaktadır. Araştırmada kullanılan Sosyo-Demografik Form araştırmacı tarafından hazırlanmış olup katılımcılara uygulanmıştır. Araştırmada kullanılan Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği, Aile Değerlendirme Ölçeği, Ebeveyn Bağlanma Envanteri, Çocuk/Ergen Ebeveyn Kabul Red/Kontrol Ölçeği, Saldırganlık Ölçeği ve Adil Dünya İnancı Testi Türkçe geçerlik ve güvenirliği yapılmış ölçeklerdir ve ölçekler araştırmaya katılan kadınların kendileri tarafından doldurulmuştur. Tanımlayıcı analizlerde çapraz tablolama, t-test ve karşılaştırma tabloları IBM SPSS Statistics Version 20 kullanılarak sonuçlar elde edilmiştir. Araştırmadaki analiz sonuçlarına göre aile yapısındaki bozukluklar özellikle aile içi şiddet olgusu kadınların suça itilmesinde önemli bir faktördür. Suça karışan ya da herhangi bir suç geçmişi olmayan kadınlardan geçmişte şiddet olgusu ile tanışmış olanların çocukluk çağı travmaları ve ebeveyn bağlanmaları ile şiddetin varlığı arasında anlamlı bir farklılık vardır.
Özet (Çeviri)
The rate of male criminals worldwide is higher than that of female criminals, however, the increase in female criminality in recent years is noteworthy. One of the areas of guilt is social service, and women criminals are those who require social service intervention. This research is a comparative study of the perception of the families of prisoners/ convicted women in Bakırköy Prison in relation to women who have not previously been involved in any juvenile cases. The sample of the study consisted of 50 detainees / convicted women in Istanbul, Bakırköy Prison comprising of different age groups, literacy and educational levels. Fifty women who had no crime history were taken as a control group. The socio-demographic form used in the study was prepared by the researcher and applied to each participant. Childhood Trauma Scale, Family Assessment Scale, Parental Attachment Inventory, Child/ Adolescent Parental Acceptance Reduction/ Control Scale, Aggression Scale and Fair World Stability Tests were used in the study and the questionnaires were completed by the participants themselves. In descriptive analyses, cross tabulation, t-test, and comparison tables were obtained using IBM SPSS Statistics Version 20. According to the results obtained in the research analyses, disorders in family structure are an important factor especially in the impelling of women towards domestic violence. There is a significant difference between the presence of childhood traumas and parental ties with violence and the presence of violence in women who have been involved in crime or those who have had no history of crime.