22-26 yaş arası sedanter erkeklere uygulanan oksotonik egzersizlerin derialtı, çevre ve kuvvet değerleri üzerine etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effect of the auxotonic exercises applied on sedantary males aged 22 to 26 on subcutaneous fat, gi̇rth and force values
- Tez No: 482807
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH KILINÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Oksotonik, Kuvvet, Sedanter, Derialtıyağ Ölçümü, Çevre Ölçümü, Auxotonic, Force, Sedentary, Subcutaneous Fat Measurement, Girth Measurement
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışmanın amacı, sedanter erkeklere uygulanan oksotonik egzersizlerin derialtı yağ, çevre ölçümü ve kuvvet değerlerine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır.Araştırma örneklemini 14 kişi oksotonik grubu 12 kişi kontrol grubu olmak üzere 26 sedanter erkek oluşturdu. Araştırmaya katılan oksotonik gruptaki sedanter erkeklerin yaş 23,7±1,3 yıl, boy 175,5±5,1 cm vücut ağırlıkları ön testte 71,5±7,4 kg son testte ise 69,9±5,4 kg kontrol grubunda sedanter erkeklerin ise yaş 23,6±4,9 yıl, boy 176,1±1,4 cm, vücut ağırlığı ön testte 71,5±5,4 kg son testte ise 72,0±5,0 olarak belirlendi. Egzersizler 8 hafta, haftada 3 gün, günde 1 saat uygulandı.Araştırmada derialtı yağ ölçümleri,çevre ölçümleri, 1 (MT) Maksimal izotonik kuvvet testleri ile izometrik maksimal kasılma süre testleri yapıldı. Bulguların istatistiksel olarak değerlendirilmesi bağımlı gruplarda „‟Paired t testi‟‟ ve bağımsız gruplarda „‟Independent Paired t „‟testi ile yapıldı. Oksotonik ve kontrol grubunun derialtı yağ ölçüm değerlerinin karşılaştırılmasında anlamlı fark bulunmadı (p>0,05).Çevre ölçüm değerlerinin karşılaştırılmasında göğüs inpirasyon son test testinde anlamlı fark bulunurken (p0,05). 1 (Mt) maksimal izotonik kuvvet değerlerinin karşılaştırılmasında biceps ön test, biceps son test, triceps son test, chest press son test, vertical row ön test, vertical row son test, leg curl ön test, leg curl son test, crunch ön test anlamlı fark bulunurken (p0,05).1 (Mt) maksimal izometrik kasılma süreleri karşılaştırılmasında vertical row ön test, vertical row son test, leg extantion son test, anlamlı fark bulunurken (p0,05).Elde edilen verilere dayanarak egzersiz programı içerisinde yer alan oksotonik (izotonik+izometrik) egzersizlerin sedanter erkeklerin kuvvet ve vücut yağ düzeylerine kısmen olumlu yönde etkilediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to investigate the effect of the auxotonic exercises applied on sedantary males on subcutaneous fat, girth and force values. The sample of the study is composed of 26 sedantary males, 14 in auxotonic group and 12 in control group. The age range of the males in auxotonic group is 23,7±1,3 age; height range is 175,5±5,1 cm; body weight range is 71,5±7,4kg in pre-test and 69,9±5,4kg in final test while these ranges are were as follows in control group: 23,6±4,9 age, height176,1±1,4 cm, body weight in pre-test 71,5±5,4 kg and 72,0±5,0 kg in final test. The exercises were applied during 8 weeks, 3 days each week and 1 hour a day. Subcutaneous fat measurements, girth measurements, 1 (MT) maximal isotonic force tests as well as isometric maximal contraction duration tests were completed. The statistical evaluation of the data obtained was done via“paired t test”in dependent groups and via“independent paired t test”in independent groups. No significant difference was found in the compare and contrast of the subcutaneous fat measurement values of auxotonic group and control group (p>0,05). Comparison of the girth measurement values marked a significant difference in the final test of chest inspiration (p0,05). In 1 (Mt) maximal isotonic force values, significant differences in biceps pre-test, biceps final test, triceps final test, chestpress final test, verticalrow pre-test, verticalrow final test, leg curl pre-test, leg curl final test and crunch pre-test were found (p0,05).In isometric maximal contraction durations, significant differences inverticalrow pre-test, verticalrow final test and leg extension final test were found (p0,05). Based on the data obtained from the study, it was determined that the auxotonic exercises (isotonic+isometric) within the programme had partial positive effects on the force and body fat levels of sedentary males.