12-14 yaş çocuklara uygulanan 8 haftalık temel yüzme antrenmanlarının bazı fiziksel, fizyolojik ve kuvvet değerleri üzerine etkisinin araştırılması
Research on 8 week basic swimming trainings' , applied to the children aged 12-14, effects to some physical, physiologic and strength values.
- Tez No: 482806
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET KUMARTAŞLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Çocuklar, Yüzme, Kuvvet, Esneklik, Fiziksel, Fizyolojik, Child, Swimming, Strenght, Flexibility, Pyhsical, Physiologic
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Araştırmaya Mersin Büyükşehir Belediyesi Meski spor kulübü yüzme kurslarına gelen 20 erkek çocuk gönüllü olarak katılmıştır. Çocukların yaşlarının ortalaması 13±0,85 yıl, boyları ortalaması 156,07±9,87 cm, vücut ağırlıkları ön test 51,98±11,95 kg.; son test 52,52±12,13 kg değerinden tespit edildi. Temel yüzme antrenmanları 8 hafta, haftada 3 gün ve günde 90 dakika olarak yapıldı. Çocuklara uygulanan 8 haftalık temel yüzme antrenman öncesi ve sonrası boy uzunluğu, vücut ağırlık, antropometrik ölçümler uzunluk, genişlik, çevre ölçümleri, kalp atım sayısı, solunu fonksiyonları FVC ve FV1, oksijen saturasyonu, esneklik, dikey sıçrama, şınav, mekik, ters mekik, barfiks, ip atlama, bir tekrar maksimum kuvvet testleri uygulandı. İstatiksel analizler için SPSS paket programında“Paired t testi”kullanıldı. 8 haftalık temel yüzme antrenmanın sonunda çocukların vücut ağırlığı, kalp atım sayısı, solunum fonksiyonları FVC ve FV1, oksijen saturasyonu, esneklik, dikey sıçrama, şınav, mekik, ters mekik, barfiks, ip atlama, bir tekrarmaksimal kuvvet testleri öncesi ve sonrası değerlerinde istatiksel olarak anlamlı düzeyde farka rastlanmıştır (p0.05). Genişlik ölçümleri omuz ve dirsek ölçümlerinde anlamlı düzeyde farka rastlanırken (p0.05). Çevre ölçümleri omuz, kol, kol kontraksiyon, ön kol, ön kol kontraksiyon, göğüs, göğüs inspirasyon, göğüs ekspirasyon, calf ölçümlerinde anlamlı düzeyde farka rastlanırken (p0.05). Sonuç olarak çocuklara uygulanan 8 haftalık temel yüzme antrenmanlarının fiziksel, fizyolojik ve kuvvet değerlerini geliştirdiğini söylenebilir.
Özet (Çeviri)
20 boys participating the swimming courses of Mersin Metropolitan Municipality Meski sport club have voluntarily attended this research. The average age of boys 13±0,85 year, height average 156,07±9,87 cm, weight pre-test 51,98±11,95 kg, pre-test 52,52±12,13 kg determined. The basic swimming trainings were held as 8 weeks, three days in a week and 90 minutes. The tests applied to children before the first and after the last training days were height, weight, anthropometric measurements (lenght, diameter, circumference), hearth rate, respiration functions of FVC and FV1, oxygen saturation, flexibility, vertical jump, push-up, shuttle, back-shuttle, pull-up, skipping rope and maximal strenght rates in one try.“ Paired T test”in SPSS pack program is used for statistic analysis. At the end of the 8-week basic swimming trainings statistical impressive difference came out children's weight, heart rate, respiration functions of FVC and FV1, oxygen saturation, flexibility, vertical jump, push-up, shuttle, back-shuttle, pull-up, skipping rope, pre and post maximal strenght rates in one try . (p0.05). Whereas significant difference is found wideness measurements of shoulder and elbow (p0.05). Although significant difference is found measurements of circumference, shoulder, arm, arm contraction, front arm, front arm contraction, chest, chest inspiration, chest expiration, calf (p0.05). As a conclusion, it was defined that 8-week basic swimming trainings applied to children improved their physical, physiologic and strenght rates.