Metabolik sendromlu hastalarda tiroid fonksiyonları, PAPP-A ve serum amiloid A düzeylerinin değerlendirilmesi
Assessment of thyroid functions, papp-a and serum amiloid A levels i̇n patients with metabolic syndrome
  1. Tez No: 482809
  2. Yazar: AHMED YAHYA ISMEEL ISMEEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DUYGU KUMBUL DOĞUÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Metabolik Sendrom, PAPP-A, Serum Amiloid A, Serbest T3, Serbest T4, Anti-TPO, Metabolic Syndrome, PAPP-A, Serum Amyloid A, Free T3, Free T4, Anti-TPO
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Metabolik Sendromlu Hastalarda Tiroid Fonksiyonları, PAPP-A ve Serum Amiloid A Düzeylerinin Değerlendirilmesi Çalışmadaki amacımız MetS tanısı almış hastalarda, SAA ve PAPP-A'yı MetS zemininde oluşan inflamasyonun biyobelirteci olarak değerlendirmektir. Ayrıca bu hastalarda olası subklinik/klinik hipotiroidi ve/veya otoimmun tiroidit gelişiminin metabolik tabloyu bozarak MetS tablosunun şiddetini arttırabileceği göz önüne alınarak, tiroid fonkiyon testleri ve Anti-TPO düzeylerinin ölçülmesidir. Çalışmaya Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji Kliniği tarafından takip edilmekte olan 64 MetS (32 erkek+ 32 kadın) hastası, 64 sağlıklı birey dahil edilmiştir. Hastalardan 12 saat açlıktan sonra alınan venöz kan örneklerinden açlık kan şekeri, HbA1C, total kolesterol, total trigliserid, LDL, HDL, TSH, ST4, ST3, Anti TPO, insülin, PAPP-A ve SAA düzeyleri ölçülmüştür. Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında deney grubunda açlık kan şekeri, HbA1C, total kolesterol, total lipid ve insülin düzeyleri bakımından anlamlı bir yükseklik saptanmıştır (p0.05). Anti-TPO düzeyi kontrol grubunda anlamlı düzeyde yüksek gibi görünmekle beraber bu veri kontrol grubundaki 3 vakanın biyolojik varyasyonu olarak değerlendirilmiştir. Verilerimize dayanarak MetS vakalarında analiz ettiğimiz PAPP-A ve SAA'nın hastalık sürecinde inflamatuar biyobelirteç olarak kullanımı anlamlı olmayacaktır. Hastaların yaşı, metabolik kontrol altında diyabet tip 2 hastası oluşları, hiperlipidemi tedavisi alıyor olmaları gibi özellikler inflamatuar proteinlerin düzeyinde anlamlı bir fark oluşmamasından sorumlu olabilir. Hasta grubumuzun VKİ yüksekliği/ obezite düzeyi tiroid fonksiyonları ve Anti-TPO düzeyi üzerine olumsuz bir etki yaratmamıştır.
Özet (Çeviri)
Assessment Of Thyroid Functions, PAPP-A And Serum Amiloid A Levels İn Patients With Metabolic Syndrome Our aim is to evaluate the levels of SAA and PAPP-A in patients suffered from metabolic syndrome (MetS) in order to assess if these parameters would be accepted as inflammatory biomarkers which are produced in the basis of MetS in this study. In addition, the levels of TFT (thyroid function tests) and anti-thyroid antibody was analysed considering that possible subclinical/ clinical hypothyroidism and/ or autoimmune thyroiditis development in these patients may increase the severity of the MetS. The study consists of 64 patients (32 men+ 32 women) who were suffered from MetS. The patients were monitored in Endocrinology Clinic of Medical School, Süleyman Demirel University. Venous blood samples were collected after 12 hours fasting and the levels of HbA1C, total cholesterol, total triglyceride, LDL, HDL, TSH, ST4, ST3, Anti TPO, insulin, PAPP-A and SAA were analysed. When compared to control group, a significant increase was found in the fasting blood glucose, HbA1C, total cholesterol, total lipid and insulin levels in experiment group (p 0.05). Although the Anti-TPO level appeared to be significantly higher in the control group, this data was considered as biological variation of three subject in control group. Based on our data, analyses of PAPP-A and SAA as a inflammatory biomarker in patients suffered from MetS would not be meaningful. Patients' age, diabetes mellitus type 2 under metabolic control, and hyperlipidemia therapy may be responsible for non significant differences in the level of inflammatory proteins. The elevated VKI / obesity of in the patient group did not have an adverse effect on thyroid functions and Anti TPO level.