Multipl skleroz polikliniğine başvuran hastaların klinik bulgularının demografik özelliklerine göre değerlendirilmesi
Evaluation of the clinical findings of the patients appealing multiple sclerosis out patient clinic according to the demographic characteristics
  1. Tez No: 482940
  2. Yazar: HATİCE TOSUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET TECELLİOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: demografik özellikler, EDSS, multipl skleroz, demographic features, EDSS, multiple sclerosis
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Multipl skleroz merkezi sinir sisteminin kronik inflamatuvar bir hastalığıdır. Genç yetişkinlerde travmadan sonra özürlülüğe sebep olan hastalıkların başında gelir. Kadınlarda erkeklerden daha sık görülür. Klinik belirtileri çok çeşitlidir. En çok duysal semptomlarla karşılaşılır. Bu çalışmada multipl skleroz polikliniğine gelen hastaların 1 yıl boyunca başvurularını inceledik. Hastaların son başvuru bilgilerini kaydettik. Hastaların demografik ve klinik bulgularını değerlendirmeyi amaçladık. Demografik özelliklerin hastaneye başvurudaki etkilerini ayrıca bu özelliklerin klinik bulgular, hastalık süresi, tedaviler gibi faktörlerle etkileşimini görmeyi amaçladık. Nöroloji bölümü multipl skleroz polikliniğine başvuran 109 hasta çalışmaya alındı. Demografik ve klinik veriler hasta dosyalarından incelendi. Hastalar iki gruba ayrıldı. Grup 1, Malatya'dan gelen hastalardan oluşmaktaydı. Grup 2, komşu illerden gelen hastalardan oluşmaktaydı. Her iki gruptaki hastaların yaş ortalaması benzerdi (Grup 1'de 35,84 ± 10,35; grup 2'de 33,28 ± 10,47). Hastalık süresi 1. grupta daha uzundu (grup 1'de 75,12 ± 68,88 ay; grup 2'de 45,60 ± 36,96 ay). Ortalama EDSS skoru 1. grupta daha yüksekti (grup 1'de 2,53 ± 1,41; grup 2'de 1,73 ± 1,19). Klinik şikayet ile başvuru grup 2'de daha yüksekti (grup 1'de %63,8, grup 2'de %85). Motor yakınmalar ile başvuru oranı grup 2'de daha fazlaydı. Beyin sapı şikayetleri ile başvuru oranı grup 2'de daha fazlaydı (grup 1'de %2,9; grup 2 de %20). Kognitif bozulma, psikiyatrik yakınma, kontrol kan tetkikleri ve diğer klinik şikayetlerle başvuru grup 2'de daha fazlaydı. Bu çalışmada Malatya'dan başvuran hastaların şikayetleri ile ilgili başka sağlık merkezlerinde çözüm bulabileceği saptanmıştır. Komşu illerden gelen hastaların ise bir MS uzmanına başvurması daha doğru bulunmuştur. Bu çalışmadaki sonuçlar, bazı çalışmalarla benzer özellikler taşımaktadır. Daha uzun süre hastaların takibi ve hasta sayısının artırılması ile daha anlamlı sonuçlar elde edilebileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Multiple sclerosis is a chronic inflammatory disease of the central nervous system. In young adults, it is the first disease that causes disability after trauma. It is more common in females than males. Clinical symptoms are various. Frequently, sensory symptoms are encountered. In this study, we examined the applications of the patients who applied to the multiple sclerosis outpatient clinic along 1 year. We aimed to evaluate the demographic and clinical findings of the patients. We recorded the last data bases. In the end of the study, we purposed to see relation of demographic features with factors like application of hospital, clinical symptoms, duration of illness, treatments. 109 patients who applied to the neurology department's multiple sclerosis outpatient clinic were included the study. Demographic and clinical data were analyzed from patient files. Patients were divided into two groups. Group 1 consisted of patients from Malatya. Group 2 consisted of patients from neighbour cities. The mean age of the patients in both groups was similar (35,84 ± 10,35 in group 1, 33,28 ± 10,47 in group 2). The duration of disease was longer in group 1 (75.12 ± 68.88 months in group 1, 45.60 ± 36.96 months in group 2). The mean EDSS score was higher in group 1 (2.53 ± 1.41 in group 1, 1.73 ± 1.19 in group 2). The rate of application with clinical complaints were higher in group 2 ( 63.8% in group 1, 85% in group 2). The rate of application with motor complaints was higher in group 2. The rates of complaints with brain stem were higher in group 2 (2.9% in group 1 and 20% in group 2). The rates of applications with complaints with cognitive impairment, psychiatric complaints, control blood tests and other clinical complaints were greater in group 2. In this study, it was determined that patients from Malatya can find solutions to their complaints in other health centers. It is more appropriate for patients from neighbour cities to refer to an MS specialist. The results in this study are similar in some studies. It has been thought that better results can be achieved with longer follow-up of patients and increased number of patients.