Meme kanserli kadınlarda ttTTK gen ekspresyonunun önemi
The importance of TTK gene expression in breast cancer women
  1. Tez No: 482976
  2. Yazar: EVRİM ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: PROF. MAHMUT SELMAN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genetik, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Meme Kanseri, TTK Gen Ekspresyonu, RT-PCR, Breast Cancer, TTK Gene Expression, RT-PCR
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Meme kanserleri etyolojisinde; cinsiyet, yaş, ırk, erken menarş, geç menapoz, ilk hamilelik yaşı, genetik yatkınlık değiştirilemeyen; sigara, alkol, obezite, fiziksel inaktivite, hormon replasman tedavisi ise değiştirilebilen faktörler arasında yer almaktadır. Meme kanseri; karakteristik moleküler özellikleri, prognoz ve tedaviye yanıtlarına göre heterojen gruplar oluşturmaktadır. Son yıllarda yapılan çalışmalarda, hücre döngüsünün düzenlenmesinde meydana gelen hasarların, meme kanseri ve diğer kanserlerin oluşmasındaki önemi vurgulanmaktadır. Hücre döngüsü biri G2/M geçişi, bir diğeri S fazına girmeden önceki geç G1 fazının da dahil olduğu nokta ve M kontrol noktası olmak üzere farklı aşamalarda denetlenmektedir. Bu denetim noktalarının her birinde, ilgili proteinlerce döngünün ilerlemesine veya durmasına karar verilmektedir. Bu kararların verilmesinin kontrolü, hedef proteinleri seçip fosforilize eden bir enzim ailesinden olan proteinkinazlar ve hücre döngüsünün işlerliğini kontrol eden siklin proteinleri tarafından yapılmaktadır. Hücre döngüsünün düzenlenmesinde meydana gelen aksaklıklar, meme kanseri ve diğer kanserlerin oluşmasında başlıca nedenler arasında gösterilmektedir. Meme kanserlerinde normal meme dokusuna göre daha fazla bulunan TTK geni (human protein kinase monopolar spindle 1 geni) çift fonksiyonlu kinaz ailesinden olup serine/thronine ve tirozin kinaz aktivitesi taşımaktadır. Günümüzde; meme kanserialtgruplarını, buna bağlı prognoz ve tedavi alacak hastaları belirlemede kullanılmaya başlanan genetik bilgiler, gelecekte meme kanserli hastalardaki moleküler olarak tarif edilen alt grupları için hedefe yönelik geliştirilecek ilaçlarla tedaviler gerçekleştirebileceği ve artmış TTK gen ekspresyonunun inhibisyonu ile meme kanserinin tedavisi üzerindeki çalışmalarda devam etmektedir. Bu çalışmada da, TTK geninin meme kanseri tanısı konan kadın hastaların, normal doku ve tümörlü doku ekspresyon miktarlarına bakıldı. Preparatlardan ışık mikroskopu ile normal ve tümörlü dokular işaretlendi. Parafin bloklardan kesitler alınarak RNA izolasyonu ve RT-PCR analizi yapıldı. Araştırmamız 30 meme kanserli kadın hasta üzerinde yürütüldü. Aynı hastanın, normal meme dokusu ile tümörlü meme dokusunda ekspre olan TTK gen miktarına bakıldı. İstatiksel olarak tümörlü dokuda ekspresyon miktarı normal dokuya göre daha fazla bulundu. Dolayısıyla meme kanseri üzerinde etkileri araştırılan TTK geninin, inhibisyonu yeni tedavi yaklaşımlarında rol oynayabileceği sonucuna varıldı. Ayrıca araştırmamız çok az miktarda yayınlanmış çalışmalarla benzer nitelikte olup literatürü desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Breast cancer is the most common type of cancer between women. In the etiology of breast cancers; sex, age, race, early menarche, late menopause, age of first pregnancy, genetic predisposition; smoking, alcohol, obesity, physical inactivity, hormone replacement therapy are among the factors that can be changed. The characteristic molecular characteristics of breast cancer constitute a heterogeneous group according to prognosis and treatment responses. In recent years studies have emphasized the importance of damage to the organization of cell cycle, breast cancer and other cancers. The cell cycle is controlled at different stages, one of which is the G2 / M transition, the other containing the late G1 phase before entering the S phase, and the M control point. At each of these control points, it is decided whether or not the protein of interest should progress or stop. The control of these decisions is made by protein kinases, an enzyme family that selects and phosphorylates target proteins, and Cyclin proteins, which control the functioning of the cell cycle. Disruptions in the organization of the cell cycle are among the main reasons for the development of breast cancer and other cancers. The TTK gene (human protein kinase monopolar spindle 1 gene), which is found more frequently in breast cancer than normal breast tissue, is a bifunctional kinase family carrying serine / throne and tyrosine kinase activity. Today; genetic information that has been used to determine breast cancer subgroups, the prognosis associated therewith and the patients receiving the treatment, and future targeted therapies for targeted molecular subtypes of patients with breast cancer. Studies on the treatment of breast cancer with the inhibition of increased TTK gene expression are also continuing. In this study, the amount of expression of normal tissue and tumor tissue in female patients who were diagnosed with breast cancer was examined. Normal and tumor tissues were marked by light microscopy from the preparations. Sections were taken from platelet blocks and RNA isolation and RT-PCR analysis were performed. Our study was conducted on a female patient with 30 breast cancer. The control group of the same patient looked at the amount of TTK gene that was expressed in normal breast tissues and tumor nipples. Statistically, the amount of expression in tumor tissue was found to be higher than in normal tissue. Therefore, the inhibition of TTK gene, which is investigating effects on breast cancer, has played a role in new therapeutic approaches. In addition, our research is similar in nature to published studies and supports the literature.