Bilişsel gelişimsel geriliği olan çocuklarda oküler bulguların retrospektif analizi
Ocular findings in children with cognitive developmental delay: A retrospective study
  1. Tez No: 990154
  2. Yazar: DUYGU KOYUNCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMAGÜL YILMAZ ÇINAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişsel Gelişimsel Gerilik, Çocuklarda Göz bulguları, Epilepsi, Down Sendromu, Serebral Palsi, Refraksiyon Kusurları, Akomodasyon Bozukluğu, Cognitive Developmental Delay, Ocular Findings in Children, Epilepsy, Down Syndrome, Cerebral Palsy, Refractive Errors, Accommodation Disorder
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bilişsel gelişimsel gerilik (BGG), nörogelişimsel bozukluklar içerisinde önemli bir halk sağlığı sorunu olup bu çocuklarda oftalmolojik patolojilerin görülme sıklığı genel popülasyona göre belirgin derecede yüksektir. Çalışmamızın amacı BGG tanısı alan 0–18 yaş arası çocuklarda göz bulgularını retrospektif olarak incelemek, oftalmolojik bulgularla ilişkili risk faktörlerini belirlemek ve eşlik eden sistemik veya nörolojik durumlarla ilişkilerini analiz etmektir. Gereç ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Göz Hastalıkları Kliniği Pediatrik Oftalmoloji-Şaşılık birimine 01.01.2004 – 31.12.2024 yılları arasında başvuran BGG tanılı hastaların tıbbi kayıtları retrospektif olarak tarandı. Hastaların prenatal, natal ve postnatal öyküleri; eşlik eden nörolojik veya sistemik hastalıkları, refraksiyon kusurları; binoküler görme bulguları, şaşılık tipleri; okülomotor fonksiyonları ve ön/arka segment muayene bulguları değerlendirildi. İstatistiksel analizler SPSS 21 yazılımı kullanılarak gerçekleştirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 335 çocuğun yaş ortalaması 6,09 ± 4,33'tür. %60,9'u erkek, %39,1'i kızdır ve akrabalık oranı %26,8 olarak saptanmıştır. Sistemik hastalıkların toplam görülme oranı %32,2'dir. Eşlik eden nörolojik hastalıklar tüm olguların %63,9'unda mevcut olup, en sık epilepsi (%25,4), serebral palsi (CP) (%17,9), Down sendromu (%10,1) ve otizm spektrum bozukluğu (%7,2) görülmüştür. Perinatal dönemde prematürite (%17,3) ve yeni doğan yoğun bakım yatışı (%23,0) dikkat çeken risk faktörleridir. Perinatal öyküsü bulunanlarda fundus patolojilerinin ve hipermetropik refraksiyon kusurunun görülme sıklığının anlamlı düzeyde arttığı saptanmıştır. (P<0.05) Biyomikroskopide %90,7 ön segment doğal bulunmuştur. Psödofaki (%3,0), afaki (%3,0), katarakt/lens kesafeti (%1,8) sınırlı sayıda olguda saptanmıştır. Fundus incelemesinde çocukların %83,6'sında fundus doğal olup optik disk solukluğu/atrofisi %9 ile en sık görülen anormalliktir. CP grubunda fundus patolojisi varlığı anlamlı olarak daha yüksek görülmüştür. Şaşılık yüksek oranda (%62) saptanmıştır. Esotropya %41,2 ile en sık görülen şaşılık tipidir; bunu ekzotropya (%20,8) takip etmektedir. Ekzotropya alt sınıflamasında geniş açılı ekzotropya %11,6 oranında izlenmiştir. Şaşılık tipleri eşlik eden nörolojik hastalıklarla karşılaştırıldığında epilepsi grubunda ekzotropyanın daha sık olduğu belirlenmiş ve bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p = 0,032). Hipermetropi en sık refraksiyon bozukluğu olup epilepsi (%62), serebral palsi (%63) ve Down sendromu (%68,8) olgularında belirgin hipermetropik profil izlenmiştir. Otizm grubunda ise emetropi ve hipermetropi eşit oranlarda (%47,6) görülmüş olup, bu dağılım diğer nörogelişimsel sendromlardan farklılaşmıştır. Binoküler akomodatif cevap yetersizliği %29,6 ve konverjans yetersizliği %9,6 olarak saptanmıştır. Down sendromu varlığına göre binoküler akomodatif cevap yetersizliği oranları arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu görülmüştür. (P<0,05). Otizm ve konverjans yetersizliği ilişkisi sınırda anlamlı olarak bulunmuştur. (P = 0,065) Sonuç: Bilişsel gelişimsel geriliği bulunan çocuklarda oftalmolojik patolojiler yüksek prevalans göstermekte olup erken tanı ve düzenli takip görsel prognoz açısından kritik öneme sahiptir. Bu çalışmanın bulguları, BGG'li çocuklarda oftalmolojik değerlendirmelerin multidisipliner yaklaşım ile ele alınması gerektiğini ve erken müdahalenin hem görsel hem de bilişsel gelişimi olumlu yönde etkileyebileceğini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Cognitive developmental delay (CDD) is an important public health problem within neurodevelopmental disorders, and the prevalence of ophthalmologic abnormalities in these children is significantly higher than in the general population. The aim of this study was to retrospectively evaluate ocular findings in children aged 0–18 years diagnosed with CDD, to identify risk factors associated with ophthalmologic abnormalities, and to analyze their relationships with accompanying systemic or neurological conditions. Materials and Methods: Medical records of patients with CDD who were referred to the Pediatric Ophthalmology and Strabismus Unit of the Department of Ophthalmology at Health Sciences University Ankara Training and Research Hospital between January 1, 2004, and December 31, 2024, were retrospectively reviewed. Prenatal, natal, and postnatal histories; accompanying neurological or systemic diseases, refractive errors; binocular vision findings; types of strabismus; oculomotor functions; and anterior and posterior segment examination findings were evaluated. Statistical analyses were performed using SPSS version 21. Results: A total of 335 children were included in the study, with a mean age of 6.09 ± 4.33 years. Of the patients, 60.9% were male and 39.1% were female, and the rate of parental consanguinity was 26.8%. The overall prevalence of systemic diseases was 32.2% . Accompanying diseases were present in 63.9% of the patients, most frequently epilepsy (25.4%), cerebral palsy (17.9%), Down syndrome (10.1%), and autism spectrum disorder (7.2%). Prematurity (17.3%) and neonatal intensive care unit admission (23.0%) were notable perinatal risk factors. Fundus abnormalities and hyperopic refractive errors were significantly more frequent in patients with a history of perinatal risk factors (p <0.05). Anterior segment examination was normal in 90.7% of the patients. Pseudophakia (3.0%), aphakia (3.0%), and cataract/lens opacity (1.8%) were detected in a limited number of cases. Fundus examination revealed normal findings in 83.6% of the children, while optic disc pallor/atrophy was the most common abnormality (9%). Fundus pathologies were significantly more frequent in patients with cerebral palsy. Strabismus was detected at a high rate (62%), with esotropia being the most common type (41.2%), followed by exotropia (20.8%). Among exotropia subtypes, large-angle exotropia was observed in 11.6% of cases. When strabismus types were compared according to accompanying syndromes, exotropia was significantly more common in the epilepsy group (p = 0.032). Hyperopia was the most frequent refractive error and was particularly prevalent in patients with epilepsy (62%), cerebral palsy (63%), and Down syndrome (68.8%). In the autism spectrum disorder group, emmetropia and hyperopia were observed at equal rates (47.6%), differing from other neurodevelopmental syndromes. The prevalence of binocular accommodative response insufficiency was 29.6%, and the prevalence of convergence insufficiency was 9.6%. The prevalence of accommodation disorders was significantly higher in patients with Down syndrome (p <0.05). The association between autism spectrum disorder and convergence insufficiency was found to be of borderline statistical significance (p = 0.065). Conclusion: Ophthalmologic abnormalities are highly prevalent in children with cognitive developmental delay, and early diagnosis and regular follow-up are critical for visual prognosis. The findings of this study support the need for ophthalmologic evaluations in children with CDD to be approached within a multidisciplinary framework and suggest that early intervention may positively influence both visual and cognitive development.