Havayolu işletmelerinde stratejik yönetim uygulamalarının kabin ekibi davranışlarına etkisi : Bir havayolu örneği
Researching the strategic management applications' effects on cabin crew behavior
  1. Tez No: 483118
  2. Yazar: BAHTIM ÖZDEN SEÇİLMİŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AKDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, İşletme, Civil Aviation, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Havayolu, Stratejik yönetim, Kabin ekibi, Airline, Strategic management, Cabin crew
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Stratejik yönetim, işletmelerin geleceğe dair plan yapmak zorunda olduğu günümüz koşullarında gün geçtikçe daha fazla benimsenen bir yaklaşımdır. Havayolu işletmelerinde stratejik yönetim uygulamalarının kabin ekibi davranışlarına etkisinin belirlenmesi bu çalışmanın temel amacını oluşturmaktadır. Bu amacın gerçekleştirilmesi için literatür taraması ve anket uygulaması yöntemleri bir arada kullanılmıştır. Anket uygulaması kapsamında Türkiye'de faaliyet gösteren bir havayolunda çalışan kabin memuru ve kabin amirlerinden oluşan 250 kişiye anket uygulanmıştır. Çalışmada elde edilen sonuçlara göre stratejik yönetim uygulamalarının davranışlara pozitif yönde etkisi olmaktadır. Planlama, performans ve uygulama açısından ulaşılan bulgular, bu sonucu destekler niteliktedir. Türkiye'de faaliyet gösteren havayolu firmasında çalışan kabin personeli üzerinde araştırma yapılması, bu çalışmanın sınırlılıklarını meydana getirmektedir.
Özet (Çeviri)
The strategic management is an important management approach which helps to companies for future planning in todays' conditions of the markets. The basic goal of this study is to research the effect of the strategic management applications on the cabin crews' behavior. To reach this goal, literature review and questionnaire application methodologies have both been used. Within the scope of the questionnaire survey, a questionnaire was applied to 250 people consisting of cabin attendants and cabin chiefs working in an airline operating in Turkey. The results of the study showed that the strategic management have positive effect on the employees' behaviors. The findings about planning, performance and application also support this result. The attendees have only been selected from an airlines company operating in Turkey and this is the limitedness of this study.