Öğrenen organizasyon algısı ve iç girişimcilik ilişkisi: Bankacılık sektöründe bir araştırma
The relationship between the perception of learning organization and internal entrepreneurship: A research in the banking sector
  1. Tez No: 483344
  2. Yazar: SEDAT SEYMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDOĞAN KAYGIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenen organizasyon, iç girişimcilik, yenilik, stratejik yenilenme, proaktif davranış, Learning organization, internal entrepreneurship, innovation, strategic renewal, proactive behavior
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bilgi çağı olarak nitelendirilen günümüz dünyasında sürekli ve hızla değişen koşulların ortaya çıkardığı belirsizlik ortamı, uluslararası rekabetin şiddetlenmesine ve yönetim metotlarının yetersiz kalmasına neden olmuştur. Bu durum aynı zamanda sürekli öğrenme, yaratıcılık, yenilik ve uyum konularında organizasyonlara yeni fırsatlar sunmaktadır. Yaşanan bu gelişmeleri dikkate alan işletme ve kurumlar varlıklarını bugün olduğu gibi gelecekte de sürdürmek, rakipleri karşısında rekabet avantajı elde etmek ve bu avantajı uzun süreli devam ettirebilmek amacıyla dinamik yönetim anlayışlarına yönelmektedir. Bu anlayışlardan birisi de“öğrenen organizasyon”anlayışıdır. Öğrenen organizasyon, bireysel veya takım halinde sürekli ve hızlı öğrenen, bilgiyi etkin kullanabilen, sistemlerini sürekli geliştirip, değişen şartlara uyum sağlamayı başaran dinamik organizasyonlardır ve işletmeler/kurumlar için önem arz etmektedir. Öğrenen organizasyonlar elde ettikleri bilgiyi kullanarak iç girişimcilik faaliyetlerinde bulunmaktadırlar. İç girişimcilik, bir işletme veya kurumda çalışan girişimcilik yeteneği yüksek bireylerin fikirlerini/projelerini ürün, süreç ve sistemler üzerinde yenilik, farklılık ve değişim oluşturabilecek şekilde gerçeğe dönüştürdüğü, bu yolla işletmeye/kuruma yeni değerler kazandırdıkları stratejik niteliği olan uygulamalardır. Bu bağlamda çalışmanın amacı, günümüzde adından çok sık söz ettiren ve işletmeler/kurumlar için büyük önem taşıyan öğrenen organizasyon ve iç girişimcilik anlayışı arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Çalışma, üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, öğrenme ve örgütsel öğrenme, öğrenen organizasyon kavramı, gelişimi ve önemi, öğrenen organizasyonların temel disiplinleri, geleneksel kurumlarla öğrenen organizasyonların karşılaştırılması, öğrenen organizasyon olmanın önündeki yetersizlikler ve engeller açıklanmıştır. İkinci bölümde, iç girişimcilik kavramı, iç girişimciliğin önemi, iç girişimcilik için gerekli koşullar, iç girişimcilik süreci ve boyutları açıklanmıştır. Üçüncü bölümde, Kars İli ve İlçelerinde faaliyet gösteren kamu ve özel banka şubelerinde görev yapan 159 çalışanla öğrenen organizasyon ve iç girişimcilik anlayışı arasında ilişki olup olmadığını belirlemek amacıyla araştırma yapılmış ve bu araştırma ile ilgili bulgu ve yorumlara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The uncertain environment of todays, information age world, which is product of constant and rapidly changing circumstances has led to the intensification of international competition and the inadequacy of management methods. This also presents new opportunities for organizations in terms of continuous learning, creativity, innovation and harmony. Businesses and institutions that take these developments into consideration are moving towards dynamic management approaches in order to maintain their assets in the future and to gain and sustain competitive advantage against competitors for a long time. One of these understandings is the“learning organization”mentality. Learning organization is a dynamic organization that learns knowledge constantly and quickly as an individual or a team and able to use that knowledge effectively, they develop their systems continuously and adapt changing conditions,. Learning organizations are important for business/institutions. Learning organizations are engaged in internal entrepreneurship activities through using the knowledge they have acquired. Internal entrepreneurship is a strategic qualification in which entrepreneurship competence in an enterprise or corporation transforms the ideas/projects of individuals with high entrepreneurship ability into reality in a way to create innovation, difference and change in products, processes and systems, and thereby the business institutions acquire new values. The purpose of working in this context is to determine the relationship between the concepts of learning organization and internale ntrepreneurship, which are very often mentioned today and which are of great importance to businesses/institutions. The study consists of three parts. In the first chapter, learning and organizational learning, concept of learning organization, development and importance, basic disciplines of learning organizations, comparison of organizations learning with traditional institutions, inadequacies and obstacles in being a learning organization are explained. In the second chapter, the concept of internale ntrepreneurship, the importance of internal entrepreneurship, the conditions for internal entrepreneurship, the processes and dimensions of internal entrepreneurship are explained. In the third chapter, a research was conducted to determine whether there is a relationship between the 159 employees working in public and private bank branches operating in the provinces and districts of Kars and the concepts of learning entrepreneurship and internal entrepreneurship, and findings and comments related to this research were presented.