Birinci Dünya Savaşı'nda Çanakkale'deki tabyalar
Bastions In Çanakkale During The First World War
- Tez No: 483357
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURHAN AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Tabya, Çanakkale, Birinci Dünya Savaşı, Osmanlı Devleti
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
20. yüzyılda Avrupalı Devletler arasında ciddi anlamda siyasi ve iktisadi konular üzerinde bloklaşmanın varlığı görülmüştür. Özellikle Almanya sanayi alanında büyük gelişmeler göstermiştir. Bu durum diğer Avrupalı Devletleri rahatsız etmektedir. Bunun yanı sıra İngiltere, Fransa, Rusya gibi güçlü devletlerin Osmanlı Devleti üzerindeki çeşitli emelleri de görülmekteydi. Tüm bunlara Balkan Devletlerin bağımsızlık hayalleri de eklenince bütün dünya kaçınılmaz sona doğru ilerlemeye başlamıştır. Birinci Dünya Savaşı başladığı sıralarda Osmanlı Devleti ilk önce İtilaf Devletleri yanında yer almaya çalışmışsa da İtilaf Devletleri'nin Osmanlı Devleti üzerindeki emellerini gerçekleştirmek amacıyla buna yanaşmadığı görülmüştür. Bunun üzerine Almanya yanında yer alan Osmanlı Devleti savaşa zor ve güç koşullar altında girmiştir. İtilaf Devletleri savaşın biran önce sonlandırılmasını sağlamak ve Osmanlı Devleti'ni savaş dışı bırakmak amacıyla Çanakkale Cephesi'ni açmışlardır. Çanakkale Cephesi'nde İtilaf Kuvvetleri ilk önce denizden ve sonrasında karadan taarruz yapmış olmalarına rağmen başarı elde edememiş ve Osmanlı Devleti'nin başarılı savunması ile büyük bir yenilgiyle geri çekilmişlerdir. Özellikle deniz muharebeleri sırasında Çanakkale'de bulunan tabyalar önemli rol üstlenmiş ve Çanakkale'nin deniz yoluyla geçilemez olduğu tüm dünyaya gösterilmiştir. Yine bu tabyaların kara savaşlarında da büyük etkisi görülmüştür. Bu çalışmamızda Çanakkale içinde bulunan ve Birinci Dünya Savaşı'nda Çanakkale Savaşlarında ve Cephesinde etkin olan tabyalar hakkında araştırma yapılmış olup tabyaların önemi anlatılmıştır. Rumeli Mecidiye Tabyası, Ertuğrul Tabyası, Dardonos Tabyası ve İntepe gibi Tabyalar deniz savaşları sırasında büyük mücadeleler vermiş ve düşman gemilerinin bazıların batırılması ve yara almasına sebebiyet vererek geri çekilmelerini sağlamışlardır.
Özet (Çeviri)
In the 20thcentury, there was a significant tendency among European states to form political and economic blocs. Germany in particular made a great progress in the field of industry. Other European states were annoyed by this situation. Besides, some great powers like England, France and Russia had various plans regarding the Ottoman State. As the independence dreams of Balkan states were added into all of this, the entire world began to lead towards the inescapable end. Although the Ottoman State firstly tried to side with the Allied Powers during the time when the first world war began, it was seen that the Allied Powers did not want this because of their plans about the Ottoman State. Taking side with Germany then, the Ottomans went to the war under difficult and adverse conditions. In order to end the war as soon as possible and exclude the Ottoman State from the war, the Allied Powers opened the Çanakkale Front. Although the Powers attacked firstly from sea and then through land, they were not successful and they retreated after being seriously defeated by the successful Ottoman defence. The bastions in Çanakkale played a significant role especially during maritime warfare and it was shown to all the world that the Dardanelles was impassable. These bastions were also very influential in ground wars. Within the scope of the current study, a research was carried out regarding the bastions situated in Çanakkale, which were very effective during the First World War, and their importance was explained. The bastions of Mecidiye, Ertuğrul, Dardonos and İntepe displayed a great utility during maritime warfare and they ensured that hostile ships are sunk or damaged and thus forced to retreat. Bastion, Çanakkale, First World War, Ottoman State