The influence of Virginia Woolf's understanding of feminism on her novels A Room of One's Own Room (1929) and Night and Day (1919)
Virginia Woolf'un feminizm anlayışının Kendine Ait Bir Oda (1929) ve Gece ve Gündüz (1919) romanları üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 483356
  2. Yazar: HANDAN YILDIZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. TURAN ÖZGÜR GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Virginia Woolf, Feminizm, Kadın, Ataerkil Toplum, Evlilik, Virginia Woolf, Feminism, Woman, Patriarchal Society, Marriage
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Adeline Virginia Woolf, özellikle feminist yazılarıyla bilinen, deneme, roman yazarı, editör ve eleştirmendir. Bilinç akışı yöntemi ile yirminci yüzyıl modern edebiyatının önde gelen yazarlarından biridir. Virginia Woolf'un feminist anlayışı, kadının bir birey olarak var olmasını destekler niteliktedir. Feminizm, erkekler kadar kadınların da toplumda eşit haklar elde etmesini amaçlayan bir akımdır. Erkeğin üstünlüğünü ve kadının daha aşağı bir nitelikte olmasını reddeder. Kadın ve erkeğe sosyal, politik, ekonomik ve kültürel alanlarda eşit haklar verilmelidir. Bu çalışmada Virginia Woolf'un feminist yaklaşımı, ataerkil toplumdaki kadın kavramı Kendine Ait Bir Oda (1919) adlı eserinden örnekler verilerek incelenmektedir. Birinci bölümde, çalışmanın amacı ve Virginia Woolf'un özel yaşamı kısaca açıklanmaktadır. İkinci bölümde, feminizm ve feminist yazar olarak Virginia Woolf'un değerlendirilmesi ayrıntılı olarak tartışılmaktadır. Kendine Ait Bir Oda (1929)'daki feminizm yansımaları gösterilmektedir. Gece ve Gündüz (1919) adlı eserinde, kadın yaşamında eğitim ve evliliğin önemi tartışılmaktadır. Sonuç olarak, Woolf'un her iki eserindeki feminist bakış açısı karşılaştırılmakta ve analiz edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Adeline Virginia Woolf is essayist, novelist and publisher, critic, especially known for her feminist writings. She is one of the literary figures in English literature in the twentieth century. The feminist approach of Virginia Woolf supports woman's existence as an individual. Feminism is a movement that aims to obtain equal rights for women as well as men in the society. It attacks the superiority of men and the inferiority of women. Both women and men should be given the same rights in social, political economic and cultural fields. In this study, Virginia Woolf's feminist approach is examined by giving examples from Woolf's work A Room of One's Own (1929). In the first chapter, the aim of the study and the private life of Virginia Woolf are explained briefly. In the second chapter, feminism and evaluation of Virginia Woolf as a feminist writer, patriarchal society and women in patriarchal society are discussed in details. In her work Night and Day (1919), the importance of education and marriage in women's life are discussed. In conclusion, the feminist approaches of Woolf in her two works are compared and analyzed.