Türkiye'deki havalimanlarının atık yönetimi etkinliği
Waste management efficiency in Turkey's airports
  1. Tez No: 483413
  2. Yazar: HARUN ELBEYİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERİÇ HATİCE GÖKDALAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sivil Havacılık, Ulaşım, Public Administration, Civil Aviation, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: Havalimanı, atık yönetimi, veri zarflama analizi, Airport, waste management, data envelopment anlysis
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
1980'ler sonrası Dünyada havacılık sektöründe yaşanan serbestleşme, liberalleşme ve özelleşme eğilimleri Türkiye'de de etkisini göstermiş ve 2003 yılında iç hat yolcu taşımacılığında serbestleşmenin sağlanması ile yolcu taşımacılığında Dünyada da dikkat çekecek biçimde bir büyüme göstermiştir. Çağımızın en önemli sorunlarından olan çevresel sorunlar etkin havalimanı işletmeciliğinde de ön plana alınmış, kalite ve konfordan ödün vermeden 21'inci yüzyılın en önemli sorunlarından olan çevre ile uyumluluğu daha da önem kazanmış ve havalimanı işletmeciliğinde performans göstergelerinden biri haline gelmiştir. Bu performans göstergelerinden birisi de havalimanlarının çevreye olan olumsuz etkilerinin minimum düzeyde tutulmasıdır. Havalimanlarının olumsuz çevresel etkilerinden birisi de atık üretimidir. Bu ürettikleri atıkların uygun biçimde toplanarak, uygun yöntemlerle elden çıkartılması olumsuz çevresel etkilerin minimuma indirilmesi ve sürdürülebilir bir çevre için önemli işlemlerdir. Bu çalışmada, Türkiye'deki havalimanlarının atık yönetimine ilişkin etkinliğinin incelenmesi amacıyla, havalimanlarının ürettikleri geri dönüştürülebilir ve tehlikeli atık bilgilerine ulaşılmıştır. Bu bilgiler kullanılarak veri zarflama analizi yöntemi ile havalimanlarının üretmesi gereken geri dönüştürülebilir ve tehlikeli atık miktarları kıyaslanmış, atık toplama hedefleri, önleme ve azaltma yapılması gereken atıklar ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
Liberalization, privatization and deregulation trends experienced in the aviation sector in the world after the 1980s have also shown an effect in Turkey and after with the providing liberalization of domestic passenger transportation has shown remarkable growth in the world's passenger transportation. Without compromising the quality and comfort of airport operation, the compatibility with the environment which is the one of the most important problems of the 21st Century has become even more important and has become one of the performance indicators in airport operations. One of these performance indicators is that negative impact of airports to the environment is kept to a minimum. One of the negative environmental impact of airports is waste production. The proper collection and disposal of these wastes is an important process for minimizing negative environmental impacts and for a sustainable environment. In this study, information on recyclable and hazardous waste produced by airports obtained in order to examine the effectiveness of the airports in Turkey on waste management. Using this information with the data envelopment analysis method compared the amount of recyclable and hazardous waste the airports should produce, propounded waste collection targets, waste that needs to be prevented and reduced.