Heterohalkalı yeni tiyenokarbazol türevlerinin eldesi ve yapısal karakterizasyonları
Heterocyclic new thienocarbazole derivatives production and structural characterizations
  1. Tez No: 483427
  2. Yazar: ASLI KÖROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARİF KIVRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrofilik halkalaşma tepkimeleri, Karbazol, Tiyofen, Tiyenokarbazol, Carbazoles, Electrophilic cyclization reactions, Thiophenes, Thienocarbazoles
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Heterosiklik ve karbosiklik halka yapıları hem tibbi hem de farmakolojik öneme sahip organik bileşiklerdir. Son yıllarda yeni heteroaromatik yapıların sentezi ve bunların biyolojik özelliklerinin araştırılması için yoğun çalışmalar devam etmektedir. Karbazoller ve karbazol türevleri de önemli biyolojik özelliklerinden dolayı önemli bir sınıfı oluşturmaktadır. Bu yapılar sahip oldukları analjezik, ateş düşürücü, anti-bakteriyel antiparazitik, hipoglisemik, antitümör ve antikanser aktivitelerinden dolayı ilaç uygulamaları için çok büyük öneme sahiptirler. Karbazol türevleri birçok hastalığın tedavisinde uzun yıllardan beri kullanılmaktadır. Ancak, bir karbazol türevi olan ve potansiyel olarak biyolojik öneme sahip tiyeno[a]karbazoller hakkında çok az çalışma mevcuttur. Tiyenokarbazollerin elde edilmesinde kullanılan mevcut sentez yöntemleri sınırlı türev, zor tepkime koşulları, düşük verimler, pahalı katalizör ve çok basamaktan oluşması gibi dezavantajlara sahiptir. Bu çalışmada tiyeno[a]karbazollerin sentezi için yeni ve uygulanabilir bir yöntem geliştirilmiştir. Buna göre elektrofilik halkalaşma tepkimesi ile intramoleküler halkalaşma tepkimesi kullanılarak tiyeno[2,3-a]karbazolün sentezi gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Heterocyclic and carbocyclics are very important organic compounds due to their unique biological properties. In the last decades, different kinds of heteroaromatic compounds have been synthesized and their biological properties have been investigated. Moreover, carbazoles and their derivatives have very critical roles in medicinal chemistry. They show remarkable analgesic, anti-inflammatory, anti-bacterial antiparasitic, antitussive, hypoglycemic, antitumor and/or anticancer activities. Carbazoles have been used for the treatment of different diseases for many years. On the other hand, there are a few studies about potentially important thieno[a]carbazoles. They are known as bioisosters of pyridocarbazoles. In literature, synthesis of thienocarbazoles have many disadvantages like hard reaction conditions, lower yields, expensive catalyst and need many steps. In the present study, we developed a novel method for the synthesis of thieno[a]carbazole derivatives via intramolecular electrophilic cyclization reaction.