Bozok Üniversitesi liken herbaryumundaki bazı türlerin moleküler incelenmesi
Investigation with molecular methods in some species herbarium of Bozok University
- Tez No: 483449
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA KOCAKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Filogenetik, ITS, PCR, Parmelia barrenoae, Tremella macrobasidiata, Physconia sp, Phylogenetic, ITS, PCR, Parmelia barrenoae, Tremella macrobasidiata, Physconia sp
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Botanik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden toplanmış ve Bozok Üniversitesi Liken Herbaryumu'nda muhafaza edilen bazı liken örnekleri öncelikle morfolojik, anatomik ve ekolojik özellikleri göz önüne alınarak değerlendirildi. Teşhis edilen örneklerin rDNA ITS gen bölgeleri analiz edilerek filogenetik ağaçlar oluşturuldu. Türlerin lokalite ve ekoloji bilgileri, deskripsiyonları, Türkiye ve Dünya'daki yayılışları belirlendi. Bu tez kapsamında yapılan çalışmalar sonucunda Parmelia barrenoae türü Türkiye'den yeni kayıt olarak belirlenmiştir. Ayrıca Physconia sp. üzerinde gelişim gösteren ve bir likenikol fungus türü olan Tremella macrobasidiata Türkiye'den yeni kayıt olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Some lichen samples collected from various regions of Turkey and preserved in Bozok University Lichen Herbarium were evaluated primarily by considering their morphological, anatomical and ecological characteristics. Phylogenetic trees were constructed by analyzing the rDNA ITS gene regions of the identified samples. Locality and ecology information of the species, deskriputions, Turkey and the world has been determined. As a result of the studies carried out within the scope of this thesis, Parmelia barrenoae species has been newly registered from Turkey. In addition, a lichenicol fungus species Tremella macrobasidiata developed on Physconia sp. Tremella macrobasidiata species has been newly registered from Turkey.