Kavun ıslahında kullanılan bazı moleküler belirteçlerin geçerliliğinin tespiti
Validity determination of some molecular markers used in melon breeding
- Tez No: 483801
- Danışmanlar: PROF. DR. SUAT ŞENSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: CAPS, Cucumis melo L, Kavun, MAS, SCAR, CAPS, Cucumis melo L, Melon, MAS, SCAR
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmada, kavunda geliştirilen AM, FM, Fom2-R408, Fom2-S342, SCAPB051046, SCOPE14541, T1, T1ex, M3A, M3a, SCAR belirteçleriyle; Fom1R-Fom1S, CAPS-Dde I, CAPS2, CAPS3, EX1-C170T CAPS belirteçlerinin, markör destekli seleksiyon yardımıyla ülkemizdeki bazı kavun çeşitleri ve genotipleri üzerinde geçerliliğini tespit etmek amaçlanmıştır. Bu amaçla Fusarium oxysporum f. sp. melonis (FOM), hıyar mozaik virüsü (CMV), külleme hastalığı ve cinsiyet tanımlanması için geliştirilmiş olan bu moleküler belirteçler test edilmiştir. FOM için; AM, FM, Fom2-R408, Fom2-S342, (SCAR) ile Fom1R-Fom1S, CAPS2, CAPS3, (CAPS) belirteçleriyle testleme yapılmıştır. CMV için; SCAPB051046, SCOPE14541, (SCAR), külleme için, CAPS-Dde I, cinsiyet belirleme için T1, T1ex, CAPS EX1-C170T, M3a, M3A markörleri kullanılmıştır. Bu seçilen belirteçlerin, 11'i F1 çeşit olmak üzere, toplam 24 kavun genotipinde etkinliği incelenmiştir. Çalışılan belirteçlerden Fusarium solgunluğu için, SCAR; FM, Fom2-R408, Fom2-S342 ve CAPS Fom1R-Fom1S, CMV için SCAR SCOPE14541 markörlerinden sonuç alınabilmiştir. Bu bağlamda sonuç alınan SCAR ve CAPS belirteçlerinin kavunda MAS çalışmalarında etkin bir şekilde kullanılabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The present work aimed to validate some molecular markers (AM, FM, Fom2-R408, Fom2-S342, SCAPB051046, SCOPE14541, T1, T1ex, M3A and M3a SCAR markers and Fom1R-Fom1S, CAPS-Dde I, CAPS2, CAPS3 and EX1-C170T CAPS markers) developed for melon breeding on some melon cultivars and genotypes in Turkey with the aid of marker-assisted selection. For this purpose, these molecular markers developed for resistance to Fusarium oxysporum f. sp. melonis (FOM), Cucumber mosaic virus (CMV) and powdery mildew or sex determination have been tested. AM, FM, Fom2-R408 and Fom2-S342, (SCAR) and Fom1R-Fom1S, CAPS2, and CAPS3 (CAPS) markers for FOM; SCAPB051046 and SCOPE14541, (SCAR) for CMV; CAPS-Dde I for powdery mildew; T1, T1ex, CAPS EX1-C170T, M3a and M3A markers for sex determination were used. These selected markers were examined in 24 melon genotypes, 11 of which were commercial F1 cultivars. The results were obtained from FM, Fom2-R408 and Fom2-S342 SCAR markers and Fom1R-Fom1S CAPS marker for Fusarium wilt disease and SCAR SCOPE14541 for CMV. In this context, it is seen that the resultant SCAR and CAPS markers can be used effectively in MAS studies.