Bazı kavun genotiplerinde fusarium solgunluğuna dayanıklılık ıslahında dihaploidizasyon yönteminden yararlanma
Use of dihaploidization technique in some melon genotypes for resistance breeding to fusarium wilt
- Tez No: 77114
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEBAHAT SARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Melon, Fusarium wilt, growth medium, dihaploidization II
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
öz YÜKSEK LÎSANS TEZİ BAZI KAVUN GENOTİPLERİNDE FUSARİUM SOLGUNLUĞUNA DAYANIKLILIK ISLAHINDA DİHAPLOİDİZASYON YÖNTEMİNDEN YARARLANMA Hale YILMAZ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BAHÇE BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman : Doç. Dr. Nebahat SARI Yıl: 1998, Sayfa: 70 Jüri : Doç. Dr. Nebahat SARI Prof. Dr. Kazım ABAK Doç. Dr. Şebnem ELLİALTIOĞLU Antalya Narenciye ve Seracılık Araştırma Enstitüsü'nce geliştirilmiş olan ve Ç.Ü.Ziraat Fakültesi'nde Fusarium oxysporum f.sp. melonis'in 0 ve 1 no'lu ırklarına dayanıklı 58/2 hattıyla melezleme ve geriye melezlemeleri yapılan 9 adet genotipte genetik yapıyı saflaştırmak amacıyla dihaploidizasyon yönteminden yararlanılmıştır. Denemede kullanılan birinci geriye melez bitkilerde Fusarium oxysporum f.sp. melonis'in 1 no'lu ırkına karşı reaksiyon testi yapılmış, tüm genotip ortalaması olarak % 55.26 dayanıklılık oranı saptanmıştır. Dayanıklı olarak saptanan bitkilerde ışınlanmış polen tekniği (300 Gy) ile partenogenetik meyveler elde edilmiştir. Bu amaçla toplam 398 adet tozlamadan 147 adet meyve tutturulmuştur (% 36.93). Bu meyvelerdeki 67 524 adet tohumdan toplam 552 adet embriyo izole edilmiştir. Bu embiyolardan 219 adedi (% 36.67) bitkiye dönüştürülmüştür. Haploid yapıya sahip bu bitkiler mikroçeliklemelerle klonlanmış, büyüyen sürgünlerde % 0.5 dozunda 2 saatlik kolhisin uygulaması ile dihaploid bitkiler elde edilmiştir. In vivo koşullara alıştırılan bu bitkilerde morfolojik ve sitolojik gözlemlerle ploidiler doğrulanmıştır. Buna göre genotip ortalaması olarak stoma boyu haploid genotiplerde 18.49 jım iken, dihaploidlerde 24.65 um; stoma çapı haploid bitkilerde 12.69 ym, dihaploid bitkilerde 18.69 ]im; bekçi hücrelerindeki kloroplast sayılan haploid genotiplerde ortalama 4-5 adet, dihaploid bitkilerde 9-10 adet olarak ölçülmüştür. Haploid bitkilerin birim alandaki (mm2) stoma yoğunluğu 499 adet/mm2 iken, dihaploid bitkilerde bu sayı 297 adet/mm2 olarak bulunmuştur. Uzun süren mikroçeliklemelerden sonra zayıf gelişme gösteren haploid bitkilerde; 2 temel besi ortamı (E20A, MS) ile 2 hormonun (IAA ve BAP) değişik konsantrasyonlarının etkileri araştırılmıştır. Denemenin sonunda; (E20A-0.01 mg/1 IAA) besi ortamında tek gövdeli kaliteli sürgünler, (E20A-0.225 mg/1 BAP) besi ortamında çok gövdeli sık boğumlu sürgünlerin oluşumu dikkat çekmiştir. Anahtar Kelimeler : Kavun, Fusarium solgunluğu, besi ortamı, dihaploidizasyon
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS USE OF DIHAPLOIDIZATION TECHNIQUE IN SOME MELON GENOTYPES FOR RESISTANCE BREEDING TO FUSARIUM WILT Hale YILMAZ DEPARTMENT OF HORTICULTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Assoc.Prof.Dr.Nebahat SARI Year: 1998, Pages: 70 Jury : Assoc.Prof.Dr.Nebahat SARI Prof.Dr.Kazim ABAK Assoc.Prof.Dr. Şebnem ELLÎALTIO?LU Dihaploidization technique was utilized to purify genetic makeup in nine genotypes developed by Antalya Citrus and Greenhouse Research Institute and crossed and back-crossed with line 58/2, resistance to race“0”and“1”of Fusarium oxysporum f.sp. melonis by Çukurova University, Agricultural Faculty. Reaction test against the race“1”of Fusarium oxysporum f.sp. melonis was done in first back-crossed plants used in the experiment, average resistance rate was determined as 55.26 % in all genotypes. Parthenogenetic fruits were obtained by use of irradiated pollen technique (300 Gy) from the plants determined as resistant. For this purpose, 147 fruits were set from 398 pollinations (36.93 %) and 552 embryos were isolated from 67 524 seeds obtained from these fruits. 219 of embryos were transformed to haploid plants (36.67 %). This haploid plants were clonned by microcutting and dihaploid plants were obtained with application of 0.5 % colchicine doses for two hours. Ploidy level of plants were verified after acclimated in vivo condition by morfologic and cytologic observations. Results presented that while average of stomatal length in haploid plants were 18.49 \xm, it was 24.65 vim in dihaploid plants; stomata diameter were 12.69 ]im and 18.69 pm in haploid and dihaploid plants respectively. Average number of chloroplast in guard cells were 4-5 and 9-10 in haploid and dihaploid plants; respectively. It was found that while intensity of stomata per unit area (mm2) were 499 stomata/mm2 for haploid plants, 297 stomata/mm2 in dihaploid plants. On haploid plants which are weak developed after long-term in vitro cuttings, two main nutrition medium (E20A and MS) and 2 hormones (IAA and BAP) in different concentration were investigated. At the end of the experiment, formation of single stem well developed shoots in medium consist of E2OA-0.01 mg/1 IAA, and formation of multi stem plants with short internode in medium consist of E2OA-0.225 mg/1 BAP were observed.