Hafif te izotoplarının kabuk modeli hesaplamaları
Shell model calculations of neutron deficient te isotopes
- Tez No: 483835
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL DİKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Nükleer kabuk modeli, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108Te izotopları, CD-Bonn, NN etkileşmeleri, Nuclear shell model, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108Te isotopes, CD-Bonn, NN interactions
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu tez çalışmasında N=Z=50 çift kapalı kabuğu etrafında bulunan iki proton artı artan nötron sayılarına uyan A=102-108 kütle numaralı hafif Te izotopları için standart nükleer kabuk modeli hesaplamaları yapılmıştır. Yapılan kabuk modeli hesaplamalarında 100Sn çekirdeği kor olarak kabul edilmiş ve bu kor üzerinde bulunan 2s1/2, 1d3/2, 1d5/2, 0g9/2 ve 0h11/2 tek parçacık yörüngeleri model uzayı olarak seçilmiştir. İki- cisim etkin etkileşmeleri olarak CD-Bonn nükleon-nükleon (NN) etkin etkileşmeleri kullanılmıştır. Kuantum mekaniksel çok-cisim hesaplamaları Drexel Üniversitesi Kabuk Modeli (DUSM) kodunun Süleyman Demirel Üniversitesindeki Yüksek Başarımlı Paralel Bilgisayar Sisteminde kullanılmasıyla yapılmıştır. Kabuk modeli hesaplamaları neticesinde A=102-108 kütle numaralı Te izotoplarının temel ve düşük uyarılma durumları, pariteleri ve bu durumlara karşılık gelen uyarılma enerjileri elde edilmiştir. Elde edilen teorik enerji spektrumları mevcut kaynaklarda yer alan deneysel değerlerle karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the standard shell model calculations have been done for the light Te isotopes with A=102-108 consisting of two protons plus increasing neutron number around the doubly magic N= Z= 50 core. In the shell model calculations, the single particle orbits 2s1/2, 1d5/2, 1d3/2, 0g7/2 ve 0h11/2 around the doubly magic 100Sn core are chosen as a model space and the CD-Bonn interactions are used to be two-body effective interactions. Quantum many-body calculations have been carried out by using the Drexel University Shell Model (DUSM) code at the High Performance Parallel Computer Cluster (YUBBIS), Suleyman Demirel University. As a result of the Shell model calculations, ground state, low-lying excited states, parities, and corresponding energies are calculated for the Te isotopes with A=102-108. The obtained theoretical energy spectra are compared with available experimental data.