Bağımsız denetim raporlarının işletmenin sürekliliği (BDS 570) denetim standardı çerçevesinde incelenmesi: BİST şirketleri üzerine bir araştırma
The independent audit report research withint the framework of the auditing (BDS 570) for business continuity: An application on the BİST companies
  1. Tez No: 483877
  2. Yazar: ZELİHA YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALPASLAN YAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İşletmenin Sürekliliği, Bağımsız Denetim Raporları, Bağımsız Denetim Görüşleri, Business Continuity, Independent Audit Reports, Independent Audit Opinions
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Ekonomi de yaşanan finansal krizlerin ve işletme başarısızlıklarının artması işletmelerin sürekliliği varsayımının gerek yönetim gerekse denetçi tarafından dikkatlice değerlendirilmesi gerekliliğini ortaya koymuştur. Bu çalışmanın amacı, işletmenin sürekliliği varsayımına ilişkin şüphe oluşturabilecek olay veya şartların neler olduğunun BDS 570 Denetim Standardı çerçevesinde incelenmesidir. Çalışmada Borsa İstanbul imalat sanayi şirketlerinden 2013-2016 yıllarında işlem gören toplam 704 şirkete ait bağımsız denetim raporlarının işletme sürekliliğine ilişkin belirsizlik vurgusu yapılıp yapılmadığı yönünden incelenmiştir. Bu kapsamda, 2013-2016 yıllarında işletmenin sürekliliğine ilişkin şüphe oluşturabilecek olay veya şartların neler olduğu, hangi tür denetim görüşleri ile hangi denetim firmaları tarafından verildiği nitel analiz yöntemlerinden biri olan içerik analizi ile tespit edilmiştir. Çalışmanın sonucunda, Türkiye'de işletmenin sürekliliğine ilişkin belirsizlik oluşturan olay veya şartlardan en sık karşılaşılanların neler olduğu tespit edilmiştir. İşletmenin sürekliliğine ilişkin belirsizlik oluşturan alanlara başta şirket yöneticileri, denetçiler ve düzenleyici otoriteler olmak üzere bilgi kullanıcılarının daha etkili kararlar alınabilmesi noktasında dikkatlerinin çekilmesi suretiyle literatüre katkı sağlanması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The financial crises in the economy and the increase in business failures have indicated that the assumption of the continuity of businesses needs to be carefully evaluated by the auditors, both by management and by the auditors. The purpose of this study is to examine what events or circumstances may create suspicion of the entity's continuity hypothesis within the context of the BDS 570 Auditing Standard. In the study, The Borsa Istanbul manufacturing industry companies examined whether the uncertainty about the continuity of operation of the independent audit reports of 704 companies traded in 2013-2016 was emphasized. In this context, it was determined through content analysis which is one of the qualitative analysis methods in which the auditing firms and the auditing firms were informed about what events or conditions might cause doubt about the continuity of the business in 2013-2016. As a result of the study, it was determined what are the most common cases or conditions that constitute uncertainty about the continuity of the business in Turkey. It is expected that the areas contributing to the uncertainty about the continuity of the business will be contributed to the literature by drawing attention to the fact that more effective decisions can be made by information users, especially company managers, auditors and regulatory authorities.