İşletmelerin Sürekliliği (BDS 570) ve kilit denetim konularının bağımsız denetim raporunda bildirilmesi (BDS 701) standartları kapsamında bağımsız denetim raporlarının incelenmesi: Bir araştırma
Examination of independent audit reports within the scope of business continuity (ISA 570) and reporting key audit matters (ISA 701) Standards: A study
- Tez No: 873529
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKKI KIYMIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bağımsız Denetim, İşletme Sürekliliği, Kilit Denetim Konuları, BDS 570, BDS 701, Independent Audit, Business Continuity, Key Audit Matters, BDS 570, BDS 701
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansal Yönetim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
2000'li yılların başında yaşanan ekonomik kriz ile birlikte denetim skandalları tüm dünyayı olumsuz bir şekilde etkilemiştir. Bağımsız denetim faaliyetleri de yaşanan bu olumsuz durumdan etkilenmiştir. Finansal krizler ve yaşanan denetim skandalları neticesinde finansal tablolara olan güven azalmıştır. Denetim skandalları ve finansal krizlerden dolayı bağımsız denetim faaliyetleri sorgulanmaya başlanmıştır. Çıkar grupları ve finansal tablo kullanıcıları gerçekleştirilen bağımsız denetim faaliyeti ve mali tablolar hakkında daha detaylı ve kapsamlı bilgi istemeye başlamışlardır. Bağımsız denetim faaliyetlerinin amacı finansal tablo kullanıcılarına ve çıkar gruplarına eksik bilgi verilmesini önlemek, doğru bir şekilde onları bilgilendirmektir. Böylelikle finansal tablo kullanıcıların ve çıkar gruplarının doğru karar almalarını sağlanmış olacaktır. Bu doğrultuda ülkemizde Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından bağımsız denetim raporlarının güvenirliliğinin arttırılması için ilgili konularda standartlar yayınlamaktadır. Bu çalışmanın konusu BDS 570 ve 701 standartlarıdır. BDS 570'e göre denetçinin sorumlulukları; finansal tabloların hazırlanmasında işletme yönetiminin işletmenin sürekliliği esasını kullanması hakkında yeterli ve uygun denetim kanıtı elde etmek ve yönetimin bu esası kullanmasının uygunluğu ve elde edilen denetim kanıtlarına dayanarak işletmenin sürekliliğini devam ettirme kabiliyetine ilişkin önemli bir belirsizliğin mevcut olup olmadığı konularında bir sonuca varmaktır. BDS 701'e göre kilit denetim konuları, denetçinin mesleki muhakemesine göre, cari döneme ait finansal tabloların denetiminde en çok önem arz eden konulardır. Kilit denetim konuları, üst yönetimden sorumlu olanlara bildirilen konular arasından seçilir. Çalışmanın amacı, BDS 570 ile 701 arasındaki ilişkinin saptanarak ilgili standartlar çerçevesinde mevcut durumun ortaya konulmasıdır. Araştırmanın yöntemi ise bilimsel araştırma yöntemlerinden içerik analiz yöntemidir. Net işletme sermayesinin negatif değerde olması durumu hem BDS 570 hem de 701 için ortak konu olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The audit scandals that occurred in the early 2000s, along with the economic crisis, had a negative impact on the entire world. Independent audit activities were also affected by this unfavorable situation. Trust in financial statements decreased as a because of financial crises and audit scandals. Due to audit scandals and financial crises, independent audit activities began to be questioned. Stakeholders and financial statement user started to demand more detailed and comprehensive information about the independent audit activity and financial statements. The purpose of independent audit activities is to prevent incomplete information to financial statement users and stakeholders, and to inform them accurately. Thus, it will ensure that financial statement users and stakeholders make informed decisions accurately. In this regard, in our country, the Public Oversight Accounting and Auditing Standards Authority publishes standards on relevant issues to increase the reliability of independent audit reports. The subject of this study is BDS 570 and 701 standards. According to BDS 570, the auditor's responsibilities include obtaining sufficient and appropriate audit evidence regarding management's use of the business continuity principle in the preparation of financial statements and reaching a conclusion on the appropriateness of management's use of this principle and whether there is a significant uncertainty regarding the entity's ability to continue as a going concern based on the audit evidence obtained. According to BDS 701, key audit matters are the matters of most significance in the audit of the financial statements for the current period, as determined by the auditor's professional judgment. Key audit matters are selected from matters communicated with those charged with governance. The aim of the study is to determine the relationship between BDS 570 and 701 and to present the current situation within the framework of the relevant standards. The method of the research is content analysis, which is one of the scientific research methods. It is concluded that the situation of negative net operating capital is a common issue for both BDS 570 and 701.