Konya il merkezinde alzheimer hastalığının prevalansı
Prevalance of alzheimer disease in Konya province center
- Tez No: 483912
- Danışmanlar: PROF. DR. FİGEN GÜNEY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Demans, Alzheimer Hastalığı, Prevalans, Tarama
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Giriş Bu çalışmanın amacı; Konya İlinde tarama testi olan Mini Mental Test ile demans prevalansını belirlemek ve demans ile ilişkili diğer faktörleri ortaya koymaktır. Materyal ve Metod 65 yaş ve üstü 240 kişi random seçildi, yüz-yüze görüşme yöntemiyle bireylere Mini Mental Test, Saat Çizme Skoru, Mental Durum Muayenesi, Geriatrik Depresyon Ölçeği, Basit ve Enstrümental Günlük Yaşam Aktivitelerini içeren test ve sorgulamalar yapıldı. Sonuçlar Konya İl Merkezinde hafif demans oranı % 5; ciddi demans oranı % 2,5; total demans oranı % 7,5 bulundu. Yaş arttıkça demans oranı artmakta idi. Demanslı bireylerde demans olmayanlara göre saat çizme skoru düşük, basit ve enstrümental günlük yaşam aktiviteleri bozulmuş, genel bilgi, muhakeme, soyutlama ve yürütücü işlevlerde azalma, depresyon oranı daha yüksek bulundu. Tartışma Bulgularımız genel literatür bilgileri ile örtüşmektedir. Veriler bölgemizde bu çalışma ile bilimsel olarak ilk kez ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Background This study aimed to determining the prevalence of dementia and its associated factors with Mini Mental Test, which is screening test in Konya city. Material and Method A study population of 240 subjects aged 65 years and older were randomly selected. A face-to-face procedure interviews, neurologic and psychiatric tests including mini mental test, clock drawing score, basic and enstrümental daily life activities, mental status examination, geriatric depression scale were performed. Results The prevalence rates were 5% for mild dementia; 2,5% for severe dememntia and for 7,5% for total dementia in Konya city center. The prevalence of dementia increased steeply with advanced age. Clock drawing scores decreased; basic and enstrümental daily life activities more deteriored; general information, reasoning, abstraction, executive functions decreased; depression rates increased in demented individuals compared with non-demented individuals. Discussion Our findings are correlated with general literature information. The data have been scientifically demonstrated for the first time in our region. Key words : Dementia, Alzheimer's, prevalence, screening.