A temporal analysis of peer-to-peer lending platforms: A case study of lending club
Birebir eşleşme yontemiyle borç verme ve borç alan platformlarının zamansal analizi: Lending club bir örnek olay incelemesi
  1. Tez No: 483957
  2. Yazar: PARINAZ TOUFANI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT KÜÇÜKVAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal kredilendirme, eşler arası borç verme, zamansal analiz, gelecekteki ekstrapolasyon, ongorusel istatistikler, Social lending, peer-to-peer lending, temporal analysis, future extrapolation, predictive statistics
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Şehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri ve Sistemler Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Birebir eşleşme yontemiyle (P2P) borç verme ve borç alan olarak bu piyasaya katılan bireylere belirli avantajlar sağlayan yeni bir kredi piyasası yontemi oluşturur. Lending Club (LC) oncu online sosyal kredi platformlarından biridir. Bu yazıda, borç verenin ozelliklerinin zamansal kalıplarını keşfederek kredi verenlere yardımcı olmak amacıyla LC'den edinilen kredi verileri incelenmektedir. Her kredi başvurusu, borçlunun kişisel bilgileri, kredi geçmişi ve kredi ozellikleri hakkında ayrıntılı bilgiler içerir. Bu çalışma uç ana bolumden oluşmaktadır. İlk olarak, 2007 ve 2016 yılları arasındaki kredi durumuyla yuksek derecede ilişkili olan uygulamaların ozelliklerinin eğilim ve mevsimsel varyasyonlarını bulmak için zamansal bir analiz yapıyoruz. İkinci olarak, gelecekteki ekstrapolasyon için mevcut eğilimlerin ve mevsimselliğin olası nedenlerini tespit ediyoruz. Son olarak, her bir ozelliğin mevcut eğiliminin ve mevsimsellik oranının nasıl değişeceğini tahmin etmek için tahmini istatistikler uyguluyoruz. Yaptığımız analizlere gore, gelecek başvuru sahiplerinin yıllık geliri, Borç-Gelir Oranı ve kredi devir bakiyesi, başvuranların finansal kalitesinde artışa işaret eden yukselen bir eğilime sahiptir. Bununla birlikte, FICO skorunun istikrarlı eğilimi ve LC'nin her bir uygulamaya verdiği azalan eğilim, gelecekteki uygulamaların kredibilitesi için negatif gostergelerdir.
Özet (Çeviri)
Peer to Peer (P2P) lending constructs a new way in lending market which provides certain benefits for individuals who attend this market either as borrowers or lenders. Lending Club (LC) is one of the pioneer online social lending platforms. This paper explores loan data gained from LC with the aim of helping lenders by discovering temporal patterns of borrowers' characteristics. Each loan application contains detailed information of borrowers' personal information, credit history and loan characteristics. This study consists of three main parts. First, we perform a temporal analysis to extract trends and seasonal variations of applications' characteristics, those which are highly correlated with loan status between 2007 and 2016. Second, we detect the likely causes of existing trends and seasonality for future extrapolation. Finally, we apply predictive statistics to estimate how the existing trend and seasonality of each attribute will change. According to our analyses, future applicants' annual income, debt to income ratio, and credit revolving balance have a rising trend, indicating increase in the applicants' financial quality. However, the stable trend of FICO score (credit score introduced by Fair Isaac Corporation) and the decreasing trend of the grade LC assigns to each application are negative indicators for creditworthiness of future applications.