Bookchin'in toplumsal ekoloji teorisi
Bookchin's social ecology theory
- Tez No: 483977
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. NECATİ MURAD OMAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Sosyoloji, Philosophy, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal Ekoloji, Bookchin, Hiyerarşi, Social Ecology, Bookchin, Hierarchi
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışma Bookchin'in toplumsal ekoloji düşüncesine odaklanmaktadır. Toplumsal ekoloji, uygarlık düşüncesinde irrasyonel bir öğe olarak bulunan tahakkümüm analizi yanı sıra ekolojik ve eşitlikçi bir toplumun olanaklılıklarına bakmaktadır. Bu şekliyle bütünlüklü ve geniş bir çalışma alanı sunmaktadır. Bu bağlamda, çalışma alanının sınırları, hiyerarşinin tarihsel ve kurumsal gelişiminin incelemesinden başlayarak; eşit bir toplum ile ekolojik bir toplumun zorunlu bağına, gerçek bir demokrasinin mümkünlüğüne, yurttaşlık idealinin ne ifade ettiğine, politika kavramının gerçek içeriğine ve rasyonel bir doğa ve etik kavrayışın nasıl olması gerektiğine kadar genişlemektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis is focused on Bookchin's social ecology theory. In addition to the analysis of domination narrative which stands as an irrational element in civilization theory. The idea looks thoroughly into the possibility of an ecological and egalitarian society. In this way he brings forward a comprehensive and an extensive study. The scope of his theory expands on historical and notional analysis of hierarchy; crucial bound in between an ecological society and an egalitarian society; possibility of a genuine democracy; exploration of citizenship ideal; authentic definition of politics; rational perspectives on nature and ethics.