Kurumsal kimliğin tüketici güveni oluşturmadaki rolü
The role of corporate identity in building consumer trust
  1. Tez No: 483976
  2. Yazar: TUĞÇE ÇEVİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLÜFER SEZER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halkla İlişkiler, İşletme, Public Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Kimlik, Güven, Tüketici Güveni, Tüketici Davranışları, GSM Operatörleri, Corporate Identity, Trust, Consumer Trust, Consumer Behaviours, GSM Operators
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
Geçmişten günümüze toplumların ekonomik, sosyal ve kültürel yapısından soyutlanamayan işletmeler varlıklarını sürekli kılmak adına değişen, dönüşen koşullara uymak ve içinde bulundukları toplumla iki yönlü ve anlamlı ilişkiler kurmak zorundadırlar. Kurumlar sürekli değişen ve yenilenen bu süreç içerisinde hayatta kalabilmek, sürekliliklerini sağlayabilmek ve rakiplerinden ayırt edilebilmek adına, iç ve dış hedef kitleleriyle; hızlı, doğru ve etkin işleyen bir iletişim dokusuna ve bu amaçla da bütünsel olarak etkin bir şekilde hazırlanmış, güven verici ve inandırıcı bir kimliğe gereksinim duymaktadırlar. Güven olgusu ise etkin bir iletişimi sürecini destekleyen önemli bir faktör olmasının yanı sıra kurulan ilişkilerde karşılıklı olarak iki taraf arasında işbirliği ve uyumu sağlayan, çatışmaları azaltan bir etkiye sahiptir. Bu bağlamda kurumsal kimliğin en önemli hedeflerinden bir tanesi de tüketicilerde güven duygusu yaratmak ve bunu sürdürmektedir. Dolayısıyla tüketicilerin bir kurumun felsefesinin, davranışının, tasarımının ve iletişiminin bir bütün olarak ortaya koyduğu kimliğine güveni işletmelere olumlu anlamda katkılar sağlamaktadır. Bu doğrultuda kimliğe duyulan güven, tüketici ve kurum arasında kurulan ilişkinin temelini oluşturmaktadır, çünkü tüketiciler güven duydukları kurumları tercih etme ve o kurumların ürün ve hizmetlerini satın alma yoluna gitmekte ve çevrelerine tavsiye etmektedirler. Bu sebeple bu çalışmada, kurumsal kimliğin tüketici üzerinde güven duygusu oluşturmadaki rolünün saptanması amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda kurumsal kimliğin ve tüketici güveninin boyutları dikkate alınarak GSM operatör şirketlerinin genç tüketici olarak adlandırılan üniversite öğrencilerinde güven duygusu yaratması üzerindeki etkileri nicel araştırma yöntemi doğrultusunda anket aracılığıyla toplanan veriler vasıtasıyla analiz edilmektedir.
Özet (Çeviri)
From past to present the business corporations which can't be isolated from the economic, social and cultural structure of societies, have to adapt themselves to the conditions that change and transform and enter into two-sided and meaningful relations with the society they are in so as to perpetuate their existence. Corporations in order to survive, to assure their consistency and to be distinguished from their competitors in this constantly changing and renewing process, need a fast, accurate and actively working communication configuration with their inner and outer target groups and a reassuring and convincing identity that is designed actively and integrally for this purpose. The concept of trust on the other hand, besides being an important factor that supports an active communication process, has an influence on maintaining the cooperation and harmony and reducing the conflicts between the two sides of the mutual relations. In this regard one of the most important roles of corporate identity is to create a sense of consumer trust and to maintain it. Thereby consumers' trust in the identity that presents a corporation's philosophy, attitude, design and communication as a whole, makes positive contributions to the corporations. Accordingly, the trust in the identity underlies the relation between consumer and corporation since consumers tend to prefer the corporations that they trust and but their products and services and they recommend them to their connexions. Therefore in this research, it is aimed to determine the role of corporate identity in building consumer trust. Accordingly, considering the proportions of the corporate identity and consumer trust, the GSM operator corporations' maintaining the sense of trust in the university students that are named as young consumers is being analyzed in accordance with quantitive research method by means of the data that has been gathered by surveys.