İnsan kaynakları yönetimi açısından fazla çalışma kavramı ve çalışan motivasyonuna etkileri
The concept of hardworking in terms of the administration of human resources and its effect on worker's motivation
  1. Tez No: 484039
  2. Yazar: TURAL AFANDIYEV
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜR KÖKALAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Management, Human Resources, Overwork, Motivation, Employee, Employer, Working Hours
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Çalışmada fazla mesai ve bu durumun çalışanların motivasyonları üzerindeki etkileri ele alınmıştır. Bu doğrultuda çalışmanın ilk bölümünde fazla çalışma kavramı ele alınarak bu durumun hukuki boyutlarına, uygulama modellerine, hem çalışanlar açısından hem de işveren açısından etkilerine yer verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde çalışmanın iki temel unsurundan biri olan motivasyon kavramı ele alınmıştır. Motivasyonun öneminden, temel bileşenlerinden, motivasyonu etkileyen faktörlerden ve fazla mesainin motivasyon üzerindeki etkilerinden bahsedilmiştir. Çalışmanın üçüncü ve son bölümünde ise ilk iki bölümde teorik olarak ele alınan kavramlar toplanan veriler faktör analizi, pearson korelasyon analizi ve çoklu regresyon analizleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Sonuç kısmı ile de çalışma tamamlanmıştır. Çalışmada kullanılan ölçek, sağlık sektöründe, özel sektörde, bankacılık sektöründe, temizlik sektöründe,sivil toplum kuruluşlarında, eğitim sektöründe ve gıda sektöründe çalışmakta olan 400 katılımcıya uygulanmıştır. Araştırmanın sonucunda fazla mesaiye kalma durumunun motivasyonu olumsuz olarak etkilediği görülmektedir. Fazla mesainin alt boyutları olan mesaiden kaynaklanan şahsi sorunların ve çalışanlararası sorunların motivasyon üzerinde olumsuz etki oluşturduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study,the concept of the overtime work and its effect on the workers'motivation are addressed.In this regard the concept of overworking is taken into consideration in the first chapters regarding its legal conditions,application models and the effects on both employees and employers. In the second part of the study, the concept of motivation-one of the two elements of the study-is studied.The importance of motivation and its ingredients,the factors of motivation and the effects of the overtime work on the motivation are explained. In the third and the last part of the study,the concepts that are theoretically examined in the first two parts of the study are evaluated by using the Pearson correlation analysis and multiple regulation analysis. Then, the study is completed with the conclusion part. The scale we used applied to 400 participants working in banking sector,educational sector,health sector,civil society organizations, private sector, food sector. As a result of the research, overtime work leads to negative impacts on labor motivation. Personel problems and Intra-employee issues as by products of overtime work are diagnosed as negative effects on the motivation.