Algılanan kurumsal itibar ve işe bağlılığın duygusal emek davranışı üzerine etkisi:Sağlık çalışanları örneği
Effects of percieved corporate reputation and commitment to work on emotional labor:Example of healtcare employees
  1. Tez No: 484060
  2. Yazar: BÜNYAMİN ÖZGÜLEŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜL BANU DAYANÇ KIYAT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Algılanan Kurumsal İtibar, Duygusal Emek, İşe Bağlılık, Percieved Corporate Reputation, Emotional Labor, Work Engagement
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
GENEL BiLGiLER Adı ve Soyadı: Bünyamin ÖZGÜLEŞ Anabilim Dalı: İşletme Programı: İşletme Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. G. Banu Dayanç KIYAT Tez Türü ve Tarihi: Doktora – 2017 ALGILANAN KURUMSAL İTİBAR VE İŞE BAĞLILIĞIN DUYGUSAL EMEK DAVRANIŞI ÜZERİNE ETKİSİ: SAĞLIK ÇALIŞANLARI ÖRNEĞİ ÖZET Araştırmada, Eskişehir ilinde faaliyet gösteren yerel özel hastane ve tıp merkezleri evreninde çalışan sağlık profesyonellerinin, kurumsal itibar algıları ve işe bağlılıklarının duygusal emek davranışı üzerindeki etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmada ayrıca demografik faktörlere göre çalışanların kurumsal itibar algısı, işe bağlılıkları ve duygusal emek davranışı değişkenleri arasındaki farklılıklar saptanmak istenmiştir. Bu bağlamda anket yöntemi ile yapılan araştırmada 264 kişilik örneklem grubundan elde edilen veriler çeşitli istatistiksel yöntem ve teknikler kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular demografik faktörlere göre duygusal emek davranışı ve alt boyutları ile ilgili anlamlı farklılıkların olmadığını gösterirken, katılımcıların yaş, gelir grubu, meslek, hizmet süresi, eğitim durumları değişkenine göre algılanan kurumsal itibar ölçeği ile işe bağlılık ölçeği toplamından aldığı puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar olduğunu göstermiştir. Ayrıca araştırmanın hipotezlerine ilişkin kurumsal itibar algısı ve işe bağlılık ile duygusal emeğin alt boyutları olan yüzeysel rol yapma, derin rol yapma ve samimi duygular değişkenleri arasındaki etkileşimini görmek için çoklu doğrusal regresyon analizleri yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre derinden rol yapma bağımlı değişkeni için anlamlı ve geçerli bir regresyon modeli bulunamaz iken yüzeysel rol yapmanın sadece kurumsal itibar algısından etkilendiği, samimi duyguların ise hem kurumsal itibar algısından hem de işe bağlılıktan etkilendiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
GENERAL KNOWLEDGE Name and last name: Bünyamin ÖZGÜLEŞ Institute: Faculty of Social Sciences Department: Business Administration, Phd Instructor: Assistant Professor G. Banu Dayanç KIYAT Degree and Date: PhD.- 2017 EFFECTS OF PERCIEVED CORPORATE REPUTATION AND COMMITMENT TO WORK ON EMOTIONAL LABOR: EXAMPLE OF HEALTCARE EMPLOYEES ABSTRACT This research aims to examine the effects of institutional reputation perceptions and job loyalty on emotional labor behavior of health professionals working in the local private hospitals and medical centers in Eskisehir. In this study, it is also aimed to determine the differences between the variables of corporate reputation perception, job commitment and emotional labor behavior of employees per demographic factors. In this context, the data obtained from the sample group of 264 persons by survey method were analyzed by using various statistical methods and techniques. While the findings showed that there were no significant differences in emotional labor behavior and its sub-dimensions, statistically significant differences were found between the institutional reputation scale variable perceived by the participants' age, income group, occupation, duration of service, educational status, and the mean scores obtained from the total work commitment scale. In addition, multiple linear regressions analyze were conducted to see the interaction between hypothesis of research variables, institutional reputation perceptions, commitment to work and emotional labor's sub scales; superficial role play, deep role-playing and intimate emotional. According to the results obtained, while a meaningful and valid regression model cannot be found for dependent variable of deep role playing, the results, the superficial role playing is only influenced by institutional reputation and sincere feelings are both influenced by institutional reputation and commitment to work have been reached.