BRICT ülkelerinde yenilenebilir enerji tüketimi, karbon emisyonları, kentleşme ve petrol fiyatları üzerine VAR analizi
VAR analysis of renewable energy consumption, carbon emissions, urbanization and oil prices in BRICT countries
  1. Tez No: 484127
  2. Yazar: EMRE YİĞİT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TÜRKER ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Enerji, Econometrics, Economics, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir Enerji, Petrol Fiyatları, Ekonomik Büyüme, CO2 Emisyonu, Kentleşme, Renewable Energy, Oil Prices, Economic Growth, CO2 Emission, Urbanization
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Ekonomik ve sosyal hayatın vazgeçilmez bir parçası olan enerji kaynaklarının etkin, verimli ve çevreye duyarlı bir şekilde kullanılması sürdürülebilir ekonomik büyüme açısından önem kazanmaktadır. Çalışmada nüfus, coğrafi alan, piyasa büyüklüğü ve ekonomik büyüme hızları açısından benzer niteliklere sahip BRICT ülkelerinde yenilenebilir enerji tüketimi, karbon emisyonları, kentleşme, petrol fiyatları ve kişi başına düşen reel gayrisafi yurtiçi hasıla arasındaki etkileşim Panel VAR analizi ile ortaya konulmaya çalışılarak politika karar vericilerine ekonomik büyüme hedeflerinde başarıya ulaşabilmeleri için uygun politikalar önermek amaçlanmıştır. 1990-2015 dönemine ait Dünya Bankası Ekonomik Göstergeler Veritabanından alınan yıllık verilerle yapılan Dumitrescu Hurlin panel nedensellik testi sonucunda gayrisafi yurtiçi hasıla'dan kentleşmeye, yenilenebilir enerjiye, petrol fiyatlarına ve karbon emisyonlarına doğru tek yönlü bir nedensellik ilişkisi tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Effective, productive and nature friendly usage of energy resources, as essential of social and economic life, come into prominence in terms of economical growth. The proposal to political actors of this study is about the interaction of renewable energy consumption, carbon emission, urbanization, oil price and GDP per capita of BRICT countries which have similiar composition of geographical size, market share and growth trend by Panel VAR analysis. The result of this analysis through World Bank's Economic Indicator Database by Dumitrescu Hurlin Test shows that there is an one way causation into renewable energy consumption, carbon emission, urbanization, oil price and GDP per capita in the period of 1990-2015.