Kronik böbrek yetmezlikli çocuklarda serum karnitin ve lipid profilleri
  1. Tez No: 48420
  2. Yazar: AYŞE MOR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ZELİHA BÜYÜKBİNGÖL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Eczacılık ve Farmakoloji, Biochemistry, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Carnitine, lipid, chronic renal failure, dialisis
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
90 6. ÖZET Kronik böbrek yetmezlikli hastalarda lipid ve lipoprotein metabolizması bozuklukları, hastanın kardiovasküler risk taşıması açısından oldukça önemlidir. Buna ek olarak; kronik böbrek yetmezliği ve diyaliz (HD ve CAPD) uygulanan hastalarda karnitin düzeylerinin incelenmesi de son yıllarda araştırmacıların yoğun bir şekilde ilgilerini çekmektedir. Karnitin uzun zincirli yağ asitlerinin sitoplazmadan mitokondri içerisine taşıyan ve hiperlipidemide uygulanması önerilen doğal bir bileşiktir. Çalışmamızda, son dönem böbrek yetmezlikli ve diyaliz tedavisi uygulanan çocuk hastalarda serum total kolesterol, trigliserit. VLDL, HDL, LDL, serbest karnitin düzeyleri araştırılmıştır. Yapılan istatistiksel değerlendirmede serum total kolesterol, trigliserit. VLDL ve LDL- kolesterol düzeylerinde prediyaliz, hemodiyaliz ve CAPD hastalarında kontrol grubuna oranla belirgin bir artış (p < 0.05), buna karşın HDL- kolesterol ve serbest karnitin düzeylerinde, kontrol grubuna oranla anlamlı olmayan bir azalma görülmüştür (p>0.05). Anahtar kelime: Karnitin, lipid, kronik böbrek yetmezliği, diyaliz.
Özet (Çeviri)
91 7. SUMMARY Lipid and lipoprotein abnormalities have long been recognized in patients with chronic renal failure and are usually considered as one of the major cardiovascular risk factors in these patients. On the other hand, the relationship between chronic renal failure, dialysis (hemodialysis and continuous ambulatory peritoneal dialysis) and carnitine has stimulated a certain interest amongst nephrologists in the last few years. This natural substance is essential cofactor for the transport of long-chain fatty acids from cytosal into the mitochondria and used as a lipid lowering agent. Therefore, in the present study, we compare serum total cholesterol, triglyceride, lipoprotein and free carnitine levels in pediatric patients with end-stage renal failure and dialysis therapy. In statistical evaluation serum total cholesterol and LDL-cholesterol levels in CAPD patients; serum triglyceride and VLDL-cholesterol levels in predialysis. hemodialis and CAPD patients were significantly higer than controls (p < 0.05). However, serum HDL-cholesterol and free carnitine levels were lower, but not significantly, than controls.