Arkadan su soğutma ile fotovoltaik panellerin verimliliğinin arttırılması
Increasing the efficiency of photovoltaic panels by using rear water cooling method
  1. Tez No: 484247
  2. Yazar: ÖMER KIZILKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAADETTİN AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Enerji, Electrical and Electronics Engineering, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji Verimliliği, Güneş panelleri, Sıcaklık Değişimleri, Yenilenebilir Enerji, Energy efficiency, Solar panels, Variation of temperatures, Renewable Energy
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Siirt Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Günümüzde kullanımı hızla yaygınlaşan güneş panelleri, yenilenebilir enerji alanında oldukça önemli bir konuma sahiptirler. Ülkemizin özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesinin güneş potansiyeli, PV (photovoltaik) sistemlerin önemini bir kez daha ortaya koymuştur. Bu tez çalışmasında, güneş panellerine gelen ışınların emilmesi ile ortaya çıkan sıcaklık artışının panelin verimliliğine olan etkisi araştırılmıştır. Siirt bölgesindeki sıcaklık farklarından oluşan kayıpların güneş panellerinin verimliliği üzerindeki etkileri 250 Watt gücünde bir güneş paneli, arkadan su ile soğutma yöntemi sayesinde panel yüzeyi soğutularak incelenmiştir. Belli aralıklarla soğutulan güneş panelinin üzerindeki algılayıcılar ve veri toplama kartı üzerinden güneş şiddeti, ortalama panel yüzey sıcaklığı, yük akımı ve yük gerilimi gerçek zamanlı olarak ölçülüp kaydedilmiştir. Elde edilen ölçüm verileri kullanılarak, soğutulmuş sistemin elektrik üretimi verimliliğinin sıcaklık düzeyi ile ilişkisi irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, solar panels that are becoming increasingly popular have a very important role in the area of renewable energy. Especially in our country, the potential of the solar beam in the Southeastern Anatolia Region shows the importance of solar panel system. In this thesis, the effect of the temperature on the surface of the solar panels has been analyzed. The effects of the temperature differences in Siirt province to the efficiency of solar panel was examined by using 250 watt solar panel that were cooled with equal time interval from behind of the solar panel with a cooling water system. The solar intensity, the average temperature on the surface of the panel, load current and load voltage of the solar panel which was cooling with equal time interval were measured and recorded in real time via data logger. By using the obtained measurement datas, the efficiency of the cooling system has been analyzed in the context of the surface temperature and panel's output power.