Elektrik şebekelerinin korunması için mikrodenetleyici tabanlı mesafe rölesi tasarımı
Design of a microcontroller based distance relay to protect electrical networks
  1. Tez No: 484376
  2. Yazar: ALI TALIB FATIH AL-GBURI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURETTİN ÜSTKOYUNCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrik enerjisi, iletim hatları, koruma röleleri, mesafe rölesi, Electrical energy, transmission lines, protection relays, distance relay
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Elektrik enerjisi, günümüz itibari ile tüm ülkeler için en önde gelen enerji çeşidi olup çok farklı enerji kaynaklarından temin edilmektedir. Bu enerji kaynakları tükenebilir nitelikte olan yenilenemeyen enerji kaynakları olabildiği gibi hidro, rüzgar, güneş ve jeotermal gibi yenilenebilir enerji kaynakları da olabilmektedir. Elektrik enerjisi ile ilgili en önemli kriterlerden birisi, elektrik enerjisinin sürekli bir şekilde tüketiciye sağlanması gerekliliğidir. Dolayısıyla elektrik enerjisinin sıkıntısız bir şekilde transfer edilmesi ile ilgili olarak kullanılan koruma sistemleri ve teçhizatları çok önemli bir yere sahiptir. Bu konuda kullanılan cihazların en başında ise koruma röleleri gelmektedir. Giderek artan elektrik enerjisi gereksinimi sebebi ile elektrik şebekelerinin daha kompleks hale geliyor olması ve koruma rölelerinin çok hızlı bir şekilde devreye girerek şebekeyi koruma kabiliyetlerinin bulunması, ilgili koruma elemanları üzerine artan bir ilgiyi beraberinde getirmektedir. Bu amaçla tarihsel gelişim süreci içerisinde farklı teknolojik altyapıya ve çalışma mantığına sahip farklı koruma röleleri karşımıza çıkmaktadır. Sahip oldukları basitlik, yüksek koruma hassasiyeti ve hızlı tepki verme gibi avantajları ile mesafe tabanlı koruma röleleri, günümüzde koruma röleleri arasında önemli bir yere sahiptir ve yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bu tez çalışmasında, mikrodenetleyici tabanlı bir mesafe rölesi prototip olarak gerçekleştirilmiştir. Kullanıcılar için kullanımı kolay ve iyi bir arayüz sunarak gerekli bilgilere ulaşılmasını sağlayan prototip cihaz, hat empedansını temel alarak sistemin korunmasını sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Electrical energy is one of the most important energy types for all countries in the world and it can be obtained by using different types of energy sources. These energy sources can be classified into two groups as nonrenewable and also renewable energy sources such as hydro, wind and geothermal. Transmission and distribution of electricity without any interruption has a great importance in electrical networks. Therefore protection systems and devices are important to transfer electricity without any problem and protection relays have the first place among them. The electrical networks become more complex due to increasing need of electricity and the fast switching capability of relays to protect electrical networks bring the increasing interest to protection devices. Different protection relays with different technological structure and working principles have been developed within the historical development. Distance relays are widely used among the protection relays because of their advantages such as simple structure, high protection ability and fast response. In this thesis, a microcontroller based distance relay prototype is realized. The prototype relay provides a good interface to use and to show the important information for users and it is able to protect the system by using line impedance.