[Mn(CO)3(bpy)(L)]+ (bpy: 2,2-Bipiridin, L: İmidazol, metilimidazol, benzimidazol, fenilimidazol) komplekslerinin CO-salınım özelliklerine çözücü değişiminin etkisinin teorik analizi
Theoretical analysis of solvent effect on CO-relasing properties of [Mn(CO)3(bpy)(L)]+ (bpy: 2,2-Bipiridin, L: İmidazol, metilimidazol, benzimidazol, fenilimidazol) complexes
  1. Tez No: 484425
  2. Yazar: ALİ KEMAL MEHEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ELVAN ÜSTÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Çözücü etkisi, Miyoglobin-assay, CO-salınımı yapan moleküller, DFT/TDDFT, Solvent effect, Myoglobin-assay, CO-releasing molecules, DFT/TDDFT
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Karbon monoksit (CO) molekülü eski çağlardan beri toksik olarak bilinmekte ve“sessiz katil”olarak tanımlanmaktadır. Molekülün toksik etkisi kan yoluyla vücuda oksijen taşımakla görevli olan hemoglobin molekülüne bağlanma isteğinin oksijen molekülüne göre 230 kat daha yüksek olmasından kaynaklanmaktadır. Yapılan bilimsel çalışmalar CO'in bu toksik etkilerini kandaki karboksihemoglobin (karbonmonoksit bağlanmış hemoglobin molekülü : COHb) oranı %10 un üzerindeyken gösterdiğini ve CO'in aslında vücutta hemoglobin degradasyonu sırasında endojen olarak sentezlendiğini göstermiştir. Buradan yola çıkarak CO'in vücut içindeki fonksiyonları araştırıldığında birçok tedavi edici etkiye ulaşılmıştır. Bu durumda tedavi edici etkinin kullanılabilmesi için vücuda ihtiyaç duyulan dokuya gerekli olduğu zamanda CO ulaştıran moleküllere ihtiyaç vardır. Bu amaçla sentezlenen moleküllerde molekülün CO-salınım miktarının ölçülmesi için genel geçerliliği olan yöntem Myoglobin-Assay olarak bilinir. Bu çalışmada daha önceden sentezlenerek karakterizasyonu yapılmış ve CO-salınım özellikleri incelenmiş [Mn(CO)3(bpy)(L)]+ (bpy: 2,2-bipiridin, L: imidazol, metilimidazol, benzimidazol, fenilimidazol) kompleksleri ile CO- salınımına çözücü etkisinin teorik analizi yapılmıştır. Hesaplamalarda ORCA paket programı ve çözücü etkisinin incelenmesi için COSMO fonksiyeneli kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Carbon monoxide (CO) which is known as toxic since ancient times was defined as“silent killer”. The toxic effect of CO has arisen from the binding affinity approximately 230 times that of oxygen for hemoglobin, which transports oxygen throughout our bodies. The scientific researches demonstrated that CO has toxicity when the carboxyhemoglobin (hemoglobin bonded CO : COHb) ratio of 10% and CO is endogenously produced in the body as a result of the degradation of hemoglobin. With the inspiration of these results, the function of CO in body was investigated and many therapeutic effects of CO have explored. In this situation, CO have to transport to the tissue by appropriate CO-releasing molecules for using the therapeutic effects of CO. The method, which is used, for analyzing CO-releasing properties of candidate molecules is known as Myoglobin-Assay. In this study, [Mn(CO)3(bpy)(L)]+ (bpy: 2,2-bipyridyl, L: imidazole, methylimidazole, benzimidazole, phenylimidazole) molecules which were synthesized, characterized and analyzed CO-releasing properties, have investigated theoretically solvent effect on CO-relasing propeties. ORCA package program used for calculations and COSMO functional applied for solvent effect analysis.