[Mn(CO)3(bpy)(L)]+ (bpy: 2,2-bipiridin, l: benzilbenzimidazol, 4-metoksibenzilbenzimidazol, 4-klorobenzilbenzimidazol) komplekslerinin CO-salınım özelliklerine pH etkisi
Synthesis, characterization and CO-releasing properties of [Mn(CO)3(bpy)(L)]+ (bpy: 2,2-bipyridyl, l: 4- methoxybenzylbenzimidazole, 4- methoxybenzylimidazole, 4- chlorobenzylimidazole) complexes
- Tez No: 596486
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELVAN ÜSTÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Benzimidazol, CO-Salınımı Yapan Moleküller, Mangan Kompleksleri, Metal Karboniller, Benzimidazole, CO-Releasing Molecules, Manganese Complexes, Metal Carbonyls
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Karbon monoksit depolaması ve transferi metal karbonil komplekslerinin son yıllardaki önemli kullanım alanlarındandır. Bu amaçla, daha önceden karakterizasyonu yapılmış ya da yeni sentezlenerek karakterize edilen metal karbonil komplekslerinin CO-salınım özellikleri ölçülmektedir. Bu ölçüm amacıyla en sık kullanılan ve en bilinen yöntem Myoglobin-Assay dir. Myoglobin-Assay yönteminde deoksimiyoglobinin karbon monoksiti bağlayarak karboksimiyoglobine dönüşüm süreci spektroskopik yöntemlerle takip edilirken ortamı istenen pH değerine tamponlamak mümkündür. Bu yöntemde asitlik genellikle fizyolojik pH olarak bilinen 7.4'e tamponlanır. Oysa CO ihtiyaç duyulan bölgeni pH değeri farklı olabilir. Öyle ki, vücutta mide ile kalın bağırsak asitlikleri arasında büyük farklar vardır. Bu durumda bir molekülün CO-salınım aktivitesinde asitliğin bir fark yaratıp yaratmadığı ve olası değişikliğin nasıl olacağının tespiti önemlidir. Bu tez kapsamında photoCORM olduğu bilinen [Mn(CO)3(bpy)(L)]+ (bpy: 2,2-bipiridin, L: benzilbenzimidazol, 4-metoksibenzilbenzimidazol, 4-klorobenzilbenzimidazol) moleküllerinin pH=6.0, pH=7.6 ve pH=9.0 değerlerinde CO-salınım özellikleri ölçülerek asitlik değişiminin CO-salınım aktivitesini nasıl değiştirdiği analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Storage and transfer of carbon monoxide is one of the major uses of metal carbonyl complexes in recent years. For this purpose, the CO-releasing properties of the metal carbonyl complexes which have been previously characterized or newly synthesized are measured. The most commonly used and known method for this measurement is Myoglobin-Assay. In Myoglobin-Assay method, it is possible to buffer the medium to the desired pH value while the visualization by spectroscopic methods of conversion process of deoxy-myoglobin to carboxy-myoglobin by bonded carbon monoxide. In this method, the medium is usually buffered to 7.4, known as physiological pH. However, the required pH values of infirm tissue may be different; ie, the acidity of stomach and intestinal. In this case, it is important to determine whether acidity makes a difference in the CO-releasing activity of a molecule and how the change will be. In this thesis, the CO-releasing properties of [Mn(CO)3(bpy)(L)]+(bpy: 2,2-bipyridyl, L: benzylbenzimidazole, 4-methoxybenzylbenzimidazole, 4-chlorobenzylbenzimidazole) were measured at pH = 6.0, pH=7.6, and pH=9.0.