CO-salınımı yapan moleküllerde çözücü etkisinin teorik incelenmes
Theoretical analysis of solvent effect on CO-releasingmolecules
  1. Tez No: 596478
  2. Yazar: TUĞBA TECİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELVAN ÜSTÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: DFT/TDDFT, Karbon Monoksit, Metal Karboniller, Manganez Kompleksleri, DFT/TDDFT, Carbon Monoxide, Metal Carbonyls, Manganese Complexes
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Metal karbonil kompleksleri ilk sentezlendiği zamanlardan beri başta endüstiyel olmak üzere çok çeşitli alanlarda kullanılmıştır. Son zamanlarda bu kompleksler karbon monoksit (CO) kaynağı/taşıyıcısı olarak kullanılmaktadır. CO eski çağlardan beri toksik olduğu bilinen bir moleküldür. Renksiz, kokusuz ve tatsız olması dolayısıyla“sessiz katil”olarak bilinir. Molekül toksik olsa da bu toksisitenin ortaya çıkması için kandaki CO in belirli bir oranın üstünde olması gerekir. CO aslında vücutta hemoglobinin degradasyonu sürecinde yan ürün olarak ortaya çıkmaktadır ve son yıllarda yapılan çalışmalar belirli oranda CO in vücutta tedavi edici özellikleri olduğunu göstermektedir. Bu tedavi edici özelliklerin kullanılması için tedavi edilecek bölgeye istenen miktarda karbon monoksitin ulaştırılması gerekir. Dokuda istenen bölgeye CO i ulaştıran moleküllere“CO-salınımı yapan moleküller-CORM”denir ve yapısında CO i ligand olarak bulunduran metal karboniller en iyi CORM adaylarından biridir. Bu tez kapsamında daha önce sentezi ve karakterizasyonu yapılmış [Mn(CO)3(bpy)(L)]+ tipi (bpy: 2,2-bipiridin, L: 4-klorobenzilimidazolin, 4-metoksibenzilimidazolin, 4-klorobenzilbenzimidazol, 4-metoksibenzilbenzimidazol) mangan karbonil komplekslerinin CO salınım özelliklerine çözücü etkisi teorik olarak incelenmiştir
Özet (Çeviri)
Metal carbonyl complexes have been used in a wide range of fields since they were first synthesized. Recently, these complexes have been used as source/carrier for carbon monoxide (CO). CO is known as toxic since ancient times and it is defined as“silent killer”because it is colorless, odorless and tasteless. CO is actually a by-product in the degradation process of hemoglobin in the body, and the recent studies have shown that CO has therapeutic effects on the body. In order to use therapeutic effects of CO, the certain amount of carbon monoxide must be delivered to the target tissue. The molecules that transport CO to the desired region of the body are called“CO-releasing molecules-CORM”and metal carbonyls which contain CO as ligand are one of the best candidates for CO-releasing. In this thesis, solvent effects on CO-releasing properties of synthesized/characterized [Mn(CO)3(bpy)(L)]+ (bpy: 2,2'-bipyridine, L: 4-chlorobenzylimidazoline, 4-methoxybenzylimidazoline, 4-chlorobenzylbenzimidazole, 4-methoxybenzylbenzimidazole) type manganese carbonyl complexes were analyzed.