Mermer atıklarının beton agregası olarak kullanılabilirliğinin araştırılması
Investigation on the utility of marble remnants as concrete aggregates
  1. Tez No: 484458
  2. Yazar: ABDURRAHMAN ÜNSAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN GÜNAYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mermer, agrega, silis dumanı, uçucu kül, yüksek fırın cürufu, ultrases hız, Schmidt çekici, dayanım, Marble, aggregate, silica fume, fly ash, blast furnace slag, ultrasonic speed, Schmidt hammer, strength
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Beton basınç dayanımını incelemek amacıyla 2 farklı boyutta küp numuneler hazırlanmış olup numuneler tahribatlı ve tahribatsız yöntemlerle testlere tabi tutulmuştur. Öncelikle mermer kırmataş agregası ve doğal dere agregalarından 15x15x15 cm boyutlarında beton küp numuneler hazırlanmış ve bu numunelerin 7, 28 ve 90 günlük ultrases hız değerleri, Schmidt çekici yüzey sertliği değerleri ile basınç dayanım değerleri ölçülmüştür. İkinci olarak ise 7x7x7 cm boyutlarında 27'şer adet numune mermer kırmataş agregalar ile silis dumanı (SD), uçucu kül (UK) ve yüksek fırın cürufu (YFC) %10, %20 ve %30 oranlarında ikameli beton numunelerin 7, 28 ve 90 günlük birim hacim ağırlık, ultrases hız ve beton basınç dayanım değerleri ölçülmüştür. Amaçlanan hedef dayanıma (C25/30) tüm beton numunelerinde 28 gün sonunda ulaşılmıştır. 7x7x7 cm boyutlu SD, UK ve YFC katkılı betonlarda 7, 28 ve 90 günün sonundaki birim hacim ağırlık değerlerinde en yoğun değere (2.360 gr/cm3) %30 UK'de, ultrases hız değerlerinde en yüksek hız değerine %20 YFC'da (4.70 km/sn), Basınç dayanımda ise en yüksek değere %30 SD'lı numunelerde (40 MPa) ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, 2 different sizes of cube samples were prepared and the samples were subjected to destructive and non-destructive test methods in order to investigate the concrete compressive strength. First of all, concrete cube samples were prepared from marble angular aggregates and natural stream aggregates in sizes of 15x15x15 cm and ultrasonic velocity values of 7, 28 and 90 days, Schmidt hammer surface hardness and compressive strength values were measured. Secondly, 27 samples of marble angular aggregates in dimensions of 7x7x7 cm with 10%, 20% and 30% silica fume (SF), Fly Ash (FA) and Blast Furnace Slag (BFS) substituted concrete samples' specific bulk density, ultrasound velocity and concrete compressive strength values were measured with intervals of 7, 28 and 90 days. The desired strength (C25/30) was reached in all concrete samples after 28 days. At the end of the 7, 28 and 90 days, the highest density value (2.296 gr/cm3), the maximum velocity value in ultrasonic velocity value (4.70 km/sn) and the highest value in pressure strength (40 MPa) was found in samples with 30% FA, 20% BFS and 30% SF respectively.