Sperm konsantrasyonunun belirlenmesinde makler kamarası ve geliştirilmiş neubauer hemositometresi ile yapılan sayımların tutarlılık düzeyleri
Consistency levels of counts made with makler camera and improved neubauer hemocytometer at sperm concentration determination
  1. Tez No: 484681
  2. Yazar: DERYA TANRIÖVER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATMA BAHAR SUNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Geliştirilmiş neubauer hemositometre, infertilite, makler kamara, semen analizi, sperm konsantrasyonu, Improved neubauer hemocytometer, infertility, makler camera, semen analysis, sperm concentration
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Üreme çağındaki çiftler incelendiğinde,infertilite probleminin yaklaşık yarısını erkek faktörünün oluşturduğu gösterilmiştir. Erkek fertilite potansiyelinin değerlendirilmesi ağırlıklı olarak semen analizinin sonuçlarına dayanır ve analizin ana parametrelerinden biri sperm konsantrasyonunun belirlenmesidir. Sperm sayımında çok çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Bu yöntemlerden biri olan Geliştirilmiş Neubauer hemositometre, DSÖ tarafından altın standart olarak kabul edilmiştir. Teknoloji geliştikçe, üreticiler sperm konsantrasyonunu belirlemek için daha hızlı, yeni ve doğru yöntemler geliştirmeye çalışmışlar ve rutinde en sık kullanılan sayım odalarından biri olan Makler kamarayı geliştirmişlerdir. Ancak pek çok araştırmacı iki yönteme ait ölçüm sonuçları arasında uyum eksikliği bulmuştur. Bizde bu tez çalışmasında; iki yöntemi Bland-Altman analizi ile karşılaştırarak, yöntemlerin birbirleri yerine kullanılabilmesi için iki yöntem arasındaki farkların yeterince küçük olup olmadığını araştırmayı amaçladık. Bu amaçla Balıkesir Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Androloji Laboratuvarına rutin semen analizi için başvuran 100 gönüllü hasta çalışmaya katıldı. Makler kamara ölçümlerinin doğruluğunu değerlendirmek için ESHRE'nin belirlemiş olduğu standart prosedüre göre Geliştirilmiş Neubauer hemositometre kullanılarak sonuçlar karşılaştırıldı. Metotlar yüksek korelasyon gösterdi (0,97). Bland-Altman analizine göre, Makler kamara, hemositometreye göre 22,03 birim yüksek okuduğu sonucuna varıldı. Ayrıca hastalar; 0-10, 10-20, ≥20 milyon/ml referans aralıklarına, semende viskozite, aglütinasyon varlığına göre gruplara ayrıldı. İki metot uyumu bu gruplara göre ayrı ayrı değerlendirildi. Makler kamara her birinde fazla okuma eğilimi gösterdi. Sonuç olarak, iki yöntemin bilinen gerçek bir değeri yoktu. Bizde Bland-Altman analizi ile gerçek değere en yakın olduğu düşünülen iki ölçümün ortalamasını kullanarak, metot uyumunu ölçmeye çalıştık. Daha güvenilir sonuçlar elde etmek için örnek sayısının arttırılması ve her metotun kendi içinde tekrarlanması yararlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
When the reproductive age pairs were examined, it was shown that about half of the infertility problem was caused by the male factor. The evaluation of male fertility potential is predominantly based on the results of the semen analysis, and one of the main parameters of the analysis is the determination of the sperm concentration. A wide variety of methods are used in sperm counting. One of these methods, the improvedNeubauer hemocytometer, has been accepted as the gold standard by WHO. As technology developed, manufacturers tried to develop faster, newer, and more accurate methods to determine sperm concentration and developed Makler camera, which is one of the most commonly used counting rooms in its routine. However, many investigators found lack of consistency between the two measurement results. In this thesis study; By comparing the two methods with the Bland-Altman analysis, we aimed to investigate whether the differences between the two methods are sufficiently small so that the methods can be used interchangeably. For this purpose, 100 patients who applied for routine semen analysis to Balıkesir University Health Practice and Research Hospital Andrology Laboratory participated. Results were compared using the improved Neubauer hemocytometer according to the standard procedure that ESHRE determined to assess the accuracy of the makler chamber measurements. The methods showed a high correlation (0.97). According to the Bland-Altman analysis, the Makler camera reached 22.03 units higher than the hemocytometer. In addition, patients; 0-10, 10-20, ≥20 million / ml reference intervals, semen viscosity, agglutination status. The compatibility of the two methods was evaluated separately according to these groups.Makler showed a tendency to read more in each case. As a result, the two methods have no known real value. We used Bland-Altman analysis to measure the methods' accordance by using the average of the two measurements which are considered to be closest to the true value. For more reliable results, it's beneficial to increase the number of samples and repeat each method in.