İdiyopatik pes ekinovarusun ponseti metodu ile tedavisi ve orta dönem takip sonuçlarımızın uluslararası pev çalışma grubu (ICFSG) değerlendirme formuna göre değerlendirilmesi
Evaluation of our midterm follow up results pes equinovarus treated with ponseti method according to international pes equinovarus study group evaluation form (İCFSG)
- Tez No: 484703
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TAYYAR KÜRŞAT DABAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Idiopathic pes ekinovarus, ponseti method, mid-term results, International Club Foot Study Group evaluation form
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Doğumsal pes ekinovarus, ayakta en sık görülen konjenital şekil bozukluğudur. Konservatif yöntemlerle oldukça başarılı sonuçlar alınmasına rağmen nüks oranı da az değildir. Konservatif veya cerrahi tedavi yöntemlerindeki amaç; hareketli, ağrısız, ayakkabı modifikasyonu gerektirmeyen ve yere tabanıyla basan ayak elde etmektir. Çalışmada hedeflenen; idiyopatik pes ekinovaruslu olguların Ponseti yöntemi ile tedavi sonrası orta dönem sonuçlarını değerlendirmektir. Retrospektif olarak 118 hastanın 160 ayağı değerlendirildi. Olguların 35'u (%29.7) kız, 83'i (%70.3) erkekti. (Ortalama yaş: 6.09; standart sapma 2.786; dağılım 1-13 yaş) Ortalama takip süresi 6.09 yıl idi. (standart sapma: 2.786 ) 76 hastada tek taraflı tutulum mevcut iken, 42 hastada bilateral tutulum vardı ve toplam 160 ayak çalışmaya katıldı. En az 3 yıl süreyle takip edilen hastaların ICFSG değerlendirme formuna göre orta dönem %70.3 mükemmel, %22.0 iyi sonuç elde ettik. Olguların %2.5'inde yetersiz sonuç elde edilirken %5.1ise kötü sonuç elde ettik. Konservatif tedavi yöntemi olan Ponseti tekniği ile orta dönem sonuçlarına göre mükemmel -iyi sonuçlar elde edilmiştir. Nüks gelişen hastalarda yapmış olduğumuz kemik ve yumuşak doku cerrahisine rağmen istenilen sonuçları elde edemedik. International Club Foot Study Group değerlendirme formu pes ekinovarus orta dönem sonuçlarını ortaya koyarak tedavi başarısını ölçülemede yol göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Congenital pes equinovarus is the most common congenital malformation of the foot. Although successful results are achieved with conservative methods, recurrence rate is not low. The purpose of conservative or surgical treatment methods is; moving, painless, plantigrad foot without the need for footwear modification. The aim of this study was to evaluate the mid-term outcome of patients with idiopathic pes equinovarus after treatment with Ponseti method. 160 feet of 76 patients were evaluated retrospectively. 35 (29.7%) of the cases were girls and 83 (70.3%) were male (mean age: 6.09, standard deviation: 2.786, range: 1-13 years). The mean follow-up time was 6.09 years (standard deviation: 2.786). There were 76 patients with unilateral involvement and 42 patients had bilateral involvement and participated in a total of 160 foot in the study. According to the ICFSG evaluation form of patients who were followed up for at least 1 year, we obtained 70.3% excellent and 22.0% good mid-term results. Inadequate results were obtained in 2.5% of the cases and 5.1% had poor results. Excellent/good results were obtained with the Ponseti technique, which is a conservative treatment method, according to the mid-term results. Despite the bone and soft tissue surgeries we have performed in patients with recurrence, we can not achieve the desired results. The International Club Foot Study Group assessment form leads to the measurement of treatment success by establishing mid-term results of pes equinovarus.