Riskli pediatrik hastalarda kolesteril ester depo hastalığı taraması
Screening of cholesteryl ester storage disease in risky pediatric patients
- Tez No: 484702
- Danışmanlar: PROF. REHA ARTAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: LAL-D, CESD, Mikroveziküler yağlanma, LDL, Total kolesterol, LAL-D, CESD, Microvesiculer steatosis, LDL, Total cholesterol
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Alkolik olmayan yağlı karaciğer hastalığı, ayırıcı tanısında birçok hastalığın yer aldığı karaciğer yetmezliğine kadar ilerleyebilen ciddi ve yaygın bir metabolik sendromdur. Dislipideminin çocuklarda prevalansı belirgin olarak artmakla beraber, yağlı karaciğer hastalığı çocuklarda en yaygın görülen karaciğer hastalığı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu araştırma Akdeniz Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalınana başvurmuş risk grubundaki hastaları tarayarak, CESD tanısı alanların saptanması, tedaviye ulaşmasını sağlamaktır. Hastanemiz Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalına başvuran non obez çocuk ve ergen hastalardan hipertransaminazemi, dislipidemi nedeniyle incelenip izlenen olgulara ek olarak, son onbeş yıl içerisinde hastanemizde karaciğer biyopsisi yapılmış ve mikroveziküler yağlanma saptanmış hastalardan Glasgow Kraliçe Elizabeth Üniversitesi Hastanesi Biyokimya Bölümünde LAL enzim düzeyi çalışıldı. 13 hastada LAL enzim düzeyi referans değerler altında geldi. Hastaların hiçbirinde CESD veya Wolman Hastalığı tanısı konulmadı. Hastaların LAL düzeyleri, cinsiyet, hemoglobin, lökosit, trombosit, alanin amino transferaz (ALT), aspartat aminotransferaz (AST), gama glutamil transferaz (GGT), direk bilirubin, total bilirubin, trigliserit, total kolesterol, yüksek dansiteli lipoprotein (HDL), düşük dansiteli lipoprotein (LDL), hepatomegali, splenomegali, mikroveziküler yağlanma parametreleri göz önüne alınarak analiz edildi. Erkeklerdeki düşük LAL oranı kadınlara göre daha yüksek ve anlamlı bulundu (p= 0.012). Erkek çocuklarda düşük LAL görülme göreceli olasılıklar oranı kız çocuklarına göre 8.74 kat daha yüksek bulundu. Erkek cinsiyetin LAL-D için bağımsız bir risk faktörü olabileceği saptandı. LAL değeri ile LDL ve total kolesterol düzeyleri arasında negatif yönde zayıf ama anlamlı korelasyon saptandı (sırasıyla p=0.009, r: -0.195 p=0.025, r:-0.170). Sonuç olarak, LAL-D açısından artmış plazma total kolesterol ve/veya LDL seviyeleri olan erkek çocukların gözden kaçırılmamalıdır. CESD veya Wolman tanısı almamakla birlikte LAL-D saptanmış olguların genetik araştırması ve klinik izlemi yeni bir araştırmaya konu olmalıdır.
Özet (Çeviri)
Nonalcoholic fatty liver disease which has a number of disorders in differential diagnosis is a common and severe metabolic syndrome that can progress to liver failure. With the increasing prevalence of dyslipidemia, fatty liver disease has become the most common liver disease in children. This research aims to determine cholesteryl ester storage disease among children in risk groups admitted to Akdeniz University Department of Pediatrics, then supply a treatment who diagnosed with cholesteryl ester storage disease. Dried blood samples were sent to Queen Elizabeth University Hospital Department of Biochemistry in Glasgow, United Kingdom for studying LAL enzyme activity from non-obese children and adolescents who have been investigated for hypertransaminasemia, dyslipidemia in our department, beside children with microvesiculer steatosis in liver biopsy which performed in our hospital between 2002 and 2017. A 13 patients were determined with low serum LAL enzyme level. None of these patients has been diagnosed with cholesteryl ester storage disease or Wolman Disease. The LAL levels of patients analysed with considering gender, hemoglobin, white blood cell count, platelet count, alanine aminotransferase (ALT), aspartate aminotransferase (AST), gamma glutamil transferase (GGT), direct bilirubin, total bilirubin, triglyceride, total cholesterol, high density lipoprotein (HDL), low density lipoprotein (LDL), hepatomegaly, splenomegaly, microvesiculer steatosis data. Low LAL enzyme rate is determined significantly higher in boys compared to girls (p = 0.012). A low lysosomal acid lipase odds ratio in boys is found 8.74 times higher than girls. It is determined that male gender is an independent risk factor for LAL-D. We determined a weak but significant negative correlation between LAL enzyme levels with LDL and total cholesterol levels (consecutively p = 0.009, r = -0.195 p=0.025, r:-0.170). As a result; the boys who has a high plasma total cholesterol and/or high LDL levels should be awared of the aspect of LAL-D. A genetic investigation and clinical observation of the LAL-D patients should be subject to a new research.