Mandibular tam protezleri destekleyen iki farklı implantın çevresindeki marjinal kemik kaybının ve kemik içi stabilite değerlerinin incelenmesi
Evaluation of the marginal bone loss and stability values of two different implants supporting mandibular complete dentures
- Tez No: 361507
- Danışmanlar: PROF. DR. TAYFUN BİLGİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: implant destekli tam protezler, marjinal kemik kaybı, Periotest, dental implantlar, Morse taper, implant supported overdentures, marginal bone loss, Periotest, dental implants, Morse taper
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 223
Özet
Dental implantlarda Morse taper bağlantı tipinin yüksek bir mekanik stabilite sağlayarak implant abutment bağlantısı düzeyindeki komplikasyonları azalttığı belirtilmektedir. Bu çalışmanın amacı internal altıgen bağlantıya sahip implantlar (Biohorizons) ile Morse taper vidasız bağlantıya sahip implantların (Octo) kemik içi stabilite değerlerinin ve marjinal kemik kayıplarının karşılaştırılmasıdır. Çalışmaya dahil edilen 20 dişsiz bireye alt çenede 33 numaralı bölgeye 20 adet Octo ve 43 numaralı bölgeye 20 adet Biohorizons implant olmak üzere toplam 40 adet kemik içi implant, cerrahi stentler yardımıyla uygulanmıştır. Cerrahi işlemden 6 hafta sonra alt çene için implant destekli bar ataşmanlı üst çene içinse tam protezler hastalara teslim edilmiştir. İmplantların yerleştime torkları cerrahi sırasında ölçülmüş; Periotest değerleri ise cerrahi sırasında, 6. haftada, 6. ayda ve 12. ayda ölçülmüştür. Her bir hastadan cerrahi işlemi takiben, 6. haftada, 6. ayda ve 12. ayda olmak üzere 4 kez dijital panoramik röntgen alınmış ve marjinal kemik kayıpları hesaplanmıştır. Octo ve Biohorizons implantların yerleştirme torku ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (p>0.05). İmplantların cerrahi işlemden hemen sonraki Periotest düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmazken (p>0.05); Octo grubunun yükleme sırasındaki ve 6. aydaki Periotest değerleri Biohorizons grubundan anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur (p0.05). Sonuç olarak vidasız Morse taper bağlantıya sahip implantlarla, internal altıgen bağlantıya sahip implantlar arasında primer stabilite ve yüklemeden sonraki 1 yıl içerisinde marjinal kemik kaybı açısından bir fark yoktur; fakat internal altıgen bağlantıya sahip implantların kemik içi stabilitesi yükleme seansında ve 6. ayda vidasız Morse taper bağlantıya sahip implantlardan daha yüksektir.ü,
Özet (Çeviri)
It has been shown that self-locking Morse taper connection reduces the complications in implant abutment connections by providing mechanical stability in dental implants. The aim of this study is to compare the stabilities and marginal bone loss of implants with internal hexagonal connections and Morse taper connections. 20 Octo implants in number 33 region and 20 Biohorizons implants in number 43 region; a total of 40 implants were inserted in the mandibles of 20 included edentulous subjects using surgical stents. Mandibular implant retained overdentures with bar attachments and maxillary complete dentures were delivered to the patients 6 weeks after surgery. Insertion torque of the implants were measured during the surgery while the Periotest values were measured during the surgery and 6 weeks, 6 and 12 months after. Panoramic radiographs were taken from each patient 4 times; immediately after the surgery and 6 weeks, 6 and 12 months after and marginal bone losses were calculated. No significant differences were detected between the insertion torque values of Octo and Biohorizons implants (p>0.05). No significant differences were detected between the Periotest values of the implants (p>0.05) but the Periotest values of Octo implants were significantly higher than Biohorizons implants at the time of loading and at the 6th month (p0.05). It may be concluded that the primary stability and marginal bone loss of implants with internal hexagonal connections and Morse taper connections do not differ; while the implants with internal hexagonal connections are more stable than implants with Morse taper connections at the time of loading and 6 months after.