Bilgisayar destekli oklüzal tasarımın hassasiyetinin geleneksel yöntemlerle karşılaştırılması
Comparing the precision of computer aided occlusal design to conventional methods
- Tez No: 484782
- Danışmanlar: PROF. DR. BİLGE GÖKÇEN RÖHLİG
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: occlusion, computer aided design, dental morphology
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Hastalar; diş kayıpları,dişlerde büyük doku kayıpları, estetik kaygılar, konjenital diş eksiklikleri gibi pek çok nedenle sabit protetik restorasyonlara (kuron-köprü protezleri) ihtiyaç duymaktadır. Bu restorasyonlar hastaya kaybettiği estetiği verirken, aynı zamanda da ağız ortamında fonksiyon görmekte, bu fonksiyon esnasında da karşıt dişlerle sürekli temas etmektedir. Uygulanan restorasyonların kapanış ilişkileri mevcut oklüzyonla uyum içerisinde olmalı ve ağız içi dinamiklere herhangi bir olumsuz etkide bulunmamalıdır. Çalışmanın amacı, konvansiyonel yöntemlerle ve günümüz kliniklerinde bilgisayar destekli tasarım ıla (CAD) tasarlanan okluzal dizaynın hassasiyetini in-vivo incelenerek, doğal diş morfolojisi ile karşılaştırmaktır. 40 tane 3 uyelik köprünün oklüzal dizayni elde etmek için 2 farklı yöntem (Konvansiyonel tekniği ve CAD/CAM DWOS sistem) kullanıldı. Tecrübeli teknisyen tarafindan 10 adet mum modelaj yapıldı ve bu mum modelajların tarandıktan sonra elde edilen görüntüler STL formatında kaydedildi CAD CAM (DWOS, Dental Wings Inc., Montreal, Canada) sistemin anatomik veritabanı kullanılarak, 30 adet köprü protezin oklüzal tablo dizaynı elde edildi. Bunlardan, 10 adeti yazılım tarafından önerilen DW Kit ile, diğer 10 adeti Merz Takımından 'Delta Form Posterior' ile, ve bir diğeri 10 tane Vita Takımından R47-L37-22L_M ile dizayn edildi. STL formatındaki köprülerin verileri GOM Inspect programında hassasiyet açısından referans olarak kabul edilen kesim öncesi veriler ile 3D benzerlikler karşılaştırılacaktır. Değerlendirmeler sonucunda, konvansiyonel tekniği ve CAD/CAM DWOS sistem ile üretilen oklüzal tasarım doğal dişin morfolojisi ile kıyasladığımızda gruplar arasında istatistiksel açıdan anlamlı farklılık bulunmamaktadır. Anahtar Kelimeler : CAD/CAM, okluzal tasarim, oklüzal morfoloji, Dental Wings
Özet (Çeviri)
For many reasons such as tooth loss, large teeth tissue loss, aesthetic concerns or congenital tooth deficiencies, patients need the Fixed Partial Dentures (FPD). While these dentures restore lost aesthetics to the patient, they also have a lot of function in the oral environment and are constantly in contact with the opposing teeth during this function. The applied restorations should be in harmony with the existing occlusion and should not have any negative effects on intraoral dynamics. The aim of this clinical study is to compare the accuracy of the occlusal design shaped by conventional Wax-Up methods and computer-aided design (CAD) regarding their similarity to the natural tooth morphology. Occlusal design of 40, 3-member FPD were obtained with two different methods. 10 FPD was designed with Conventional Wax Up Technique, 30 design was performed with CAD Dental Wings Software System using 3 different anatomy libraries (DentalWings,Merz,Vita). The data of the bridges in the STL format will be compared with the pre-cut data, which is regarded as a reference in terms of accuracy in the Atos So High End 3D Digitizer. As a result of evaluation, occlusal design produced by conventional techniques and CAD / CAM DWOS system compared to natural tooth morphology showed no statistically significant difference between the groups.