İstanbul'da bir ilçede erişkinlerde probiyotik tüketimi ile obezite arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation the effect of the consumption of probiotic foods on obesity among adults, living in istanbul silivri district
- Tez No: 484794
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE EMEL ÖNAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Obezite, Probiyotik, Prebiyotik, Mikrobiyata, Gut, Obesity, Probiotics, Prebiotics, Microbiata, Gut
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Kaya Cebioğlu İ. (2017). İstanbul'da bir ilçede erişkinlerde Probiyotik tüketimi ile Obezite arasındaki ilişkinin incelenmesi. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Halk Sağlığı ABD. Doktora Tezi. İstanbul. Günümüzde obezite birçok kronik ve dejeneratif hastalığın altında yatan majör faktörlerden birisi olarak gösterilmektedir. Son yıllarda yapılan çalışmalarda obezitenin etiyolojisinde genetik ve çevresel faktörlerinin yanı sıra bozulan mikrobiyata da sorumlu gösterilmektedir. İlerleyen yaş, antibiyotik kullanımı, çeşitli hastalıkların yanı sıra yüksek yağlı beslenme ve artan vücut ağırlığı mikrobiyal kompozisyonda Bacteroidetes oranlarının azalmasına neden olarak Firmucutes/Bacteroidetes dengesini bozar. Düzenli probiyotik tüketimi ile mikrobiyal öbiyosisin sağlanması ile obezitenin engellenebileceği çeşitli çalışmalarda vurgulanmaktadır. Bu çalışmada bireylerin probiyotik, prebiyotik bilgi durumları ve probiyotik gıda tüketim alışkanlıkları araştırılmış ve obezite ile olan ilişkileri sorgulanmıştır. Çalışmanın verileri İstanbul Silivri ilçesinde ikamet eden 504 bireye yüzyüze anket uygulaması ve antropometrik ölçümlerinin alınması ile toplanmıştır. Bulgulara göre; grubun %25,6'sı probiyotik nedir biliyordu. Kadınların probiyotik nedir bilme durumları erkeklere kıyasla daha yüksek idi (p=0,000). Prebiyotik bilgi durumu incelendiğinde ise; grubun sadece %7,1'inin bildiği saptandı. Katılımcılardan probiyotik gıda tüketenlerin oranı %39,2 idi. Kadınlar erkeklere kıyasla daha yüksek oranda tüketim yapıyordu (p=0,015). Probiyotik gıda tüketen ve tüketmeyenler arasında vücut ağırlığı, BKİ, bel çevresi, kalça çevresi, vücut yağ miktarı ve oranı ve PAL ortalaması arasında istatistiksel bir anlam saptanmadı. Ayrıca probiyotik tüketimi ile obezite ve santral obezite arasında bir ilişki yoktu. Bulguların tümü değerlendirildiğinde toplumda probiyotik bakteri bilgi durumu ve farkındalığı oldukça düşüktür. Buna paralel olarak tüketim alışkanlığı da yerleşmemiştir. Bahsi edilen sağlık faydasının sağlanması için probiyotik gıdaların en az 6-8 hafta düzenli kullanımı gerektiği göz önüne alındığında obezitenin önlenmesi için toplumda tüketim bilinç düzeyi arttırılmalıdır. Probiyotik tüketimi ve obezite arasındaki ilişkiyi kanıtlamak üzere çalışmalara devam edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Obesity is one of the major factor leading to various chronic and dejenerative diseases. Together with the genetics and environmental factors, recent research pointed that microbiata also responsible from the etiology of obesity. Aging, consuming antibiotics, various diseases, high fatty diet and gaining weight may decrease Bacteroidetes ratio and ruin the ratio of Firmucutes/Bacteroidetes in the microbiyal flora. Various researches indicated that reformation of microbiata by consuming probiotic enriched foods may prevent obesity. By this study the knowledge levels of probiotics, prebiotics and consumption patterns of the individuals was investigated. Data of the study was collected by applying face- to- face questionnaries and measuring antropometric of 504 individuals residing in Istanbul, Silivri. According to the data collected; 25,6% of the sample know what the probiotics are. Women has more knowledge than men about probiotics (p=0,000). Only 39,2% of the sample consume probiotic foods and women consume more than men (p=0,015). There were no significant difference between probiotic consumers and nonconsumers according to their body weight, BMI, waist nad hip circumference, body fat and PAL. Besides there were no significant relationship between consuming probiotic foods and obesity and santral obesity. In conclusion the awareness of the population about probiotics is very low. Correspondingly, people do not tend to consume probiotic enriched foods yet. There is more need to researches to investigate the relationshiip between probiotics and obesity.