Bir hak olarak konuta erişim: İstanbul'da hanelerin deneyimleri üzerinden bir inceleme
Access to housing as a right: An analysis of household experiences in istanbul
- Tez No: 971480
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BORA YERLİYURT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Şehircilik ve Bölge Planlama, Public Administration, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: barınma hakkı, karşılanabilirlik, erişilebilirlik, metalaşma, deprem riski, right to housing, affordability, accessibility, commodification, earthquake risk
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Şehir Planlama Bilim Dalı
Özet
Bu tez, barınma ve konut hakkını temel alarak, erişilebilir, güvenli ve adil barınma ihtiyacının piyasa odaklı çözümlerinin yarattığı sorunları ortaya koymayı amaçlamaktadır. Tezin kavramsal çerçevesi Lefebvre'nin mekanın üretimi yaklaşımına, Harvey'in neoliberalizm eleştirisine ve Marcuse'un metalaşma kavramı üzerine temellendirilmiştir. Konutun bir gayrimenkul olarak metalaştırılması süreci, neoliberal politikaların barınma hakkı üzerindeki etkisi, konut politikalarının gelişimi ve bu vizyonun planlama disiplinine olan yansıması Dünya'da ve Türkiye'de karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. İstanbul, bu politikaların fiziksel ve toplumsal yansımalarını analiz etmek amacıyla örnek alan olarak seçilmiştir. Deprem riski altındaki güvensiz konut stoku, kentte barınma hakkını tehdit eden başlıca sorunlardan biri olarak öne çıkmaktadır. Sosyo ekonomik düzeyin farklı olduğu 4 ilçede gerçekleştirilen saha araştırmasında; hane halklarının mülkiyet yapısı, kira yükü, konutun fiziksel durumu, göç etme eğilimi ve deprem riski algısı gibi göstergeler üzerinden kapsamlı bir analiz yapılmıştır. Bulgular, konut güvencesizliği ile mekânsal adaletsizlikler arasındaki ilişkiyi görünür kılarken, aile apartmanları, kamu üretimi konutlar ve kiralık konut piyasasının barınma pratiklerindeki etkisini de ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to reveal the problems created by market-oriented solutions to the need for accessible, safe and fair housing, based on the right to shelter and housing. The conceptual framework of the thesis is based on Lefebvre's approach to the production of space, Harvey's critique of neoliberalism and Marcuse's concept of commodification. The process of commodification of housing as a real estate, the impact of neoliberal policies on the right to housing, the development of housing policies and the reflection of this vision on the planning discipline are examined comparatively in the world and in Turkey. Istanbul was selected as a case study to analyze the physical and social reflections of these policies. Unsafe housing stock under earthquake risk stands out as one of the main problems threatening the right to housing in the city. In the field research conducted in 4 districts with different socio-economic levels, a comprehensive analysis was conducted based on indicators such as the ownership structure of households, rent burden, physical condition of housing, tendency to migrate and perception of earthquake risk. The findings make visible the relationship between housing insecurity and spatial injustices and reveal the impact of family apartments, publicly produced housing and the rental housing market on housing practices.