Türkiye Taşkömürü Kurumu Zonguldak, Üzülmez ve Karadon işletmelerinde 1997 yılı pnömokonyoz ve tüberküloz değerlendirmesi
Assessment of pneumoconiosis and tuberculosis in miners working at Turkish Hard Coal Enterprise, Uzulmez and Karadon region in 1997
  1. Tez No: 91677
  2. Yazar: NURAY YEŞİLDAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SABAHAT TEZCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: İş sağlığı, pnömokonyoz, tüberküloz. m^SteKÖĞlKCTÎK KEM, Occupational health, pneumoconiosis, tuberculosis
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZET Yeşildal, N., Türkiye Taşkömürü Kurumu Zonguldak, Üzülmez ve Karadon İşletmelerinde 1997 yılı pnömokonyoz ve tüberküloz değerlendirmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Halk Sağlığı (İş Sağlığı) Programı Doktora Tezi, Ankara, 2000. Bu araştırma analitik komponenti olan tanımlayıcı tipte bir epidemiyolojik çalışmadır. Araştırma evrenini Zonguldak Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Üzülmez ve Karadon (Kilimli ve Gelik) İşletmelerinde çalışan pnömokonyoz şüphesi olan 234 işçiden ulaşılabilen 152 kişi (% 65) oluşturmuştur. Bu işçilere gözlem altında anket uygulanmıştır. Ayrıca, bu 152 kişiden kesin pnömokonyoz tanısı almış ve Purified Protein Derivatives (PPD) uygulanan 87 kişi vaka grubu olarak alınmıştır. Çalışma süresi, yaş grubu bu işçilerle benzer olan, aynı işyerinde kazmacı ya da domuzdamcı olarak çalışan ve işyeri kayıtlarından henüz pnömokonyoz tanısı almadığı tespit edilen işçilerden PPD uygulanan 71 kişi de kontrol grubu olarak alınmıştır. Anket uygulanan 152 kişiden, biri anketten hemen sonra, diğeri sabah ilk balgamı olmak üzere iki balgam örneği alınmış ve Ziehl Nielsen tekniğiyle boyanarak incelenmiştir ve birinden Lowenstein- Jensen besiyerine kültür ekimi yapılmıştır. Ayrıca Bacille Calmette-Guârin (BCG) aşıları kontrol edilmiş ve PPD uygulaması yapılmıştır. TTK Zonguldak İşletmelerinde 1997 yılı kayıtlarına göre pnömokonyoz prevalans hızı tüm işletmelerde ortalama % 2.5 olarak tespit edilmiştir. TTK Zonguldak Üzülmez ve Karadon İşletmelerinde çalışan ve pnömokonyoz tanısı almış işçilerin % 64.9'u 40- 44 yaş grubundadır. Bu grubun % 89'u ilkokul mezunu, %48.5'i 15-19.9 yıl süreyle çalışmış ve % 57.7'sinin işe girişte çalıştığı işkolu kazmacılıktır. Grubun % 31.2'si geniş aile yapışma sahiptir, % 76. Tinin beden-kitle indeksi normal sınırların (£25) üzerindedir, % 67.3'ünün sigara alışkanlığı vardır. Grubun % 50'sinin maluliyet düzeyi % 10 ve üzerinde olup, % 54.3'ü ILO sımflandmnasma göre 1. kategoride yer almaktadır. Grubun % 77.2'si BCG aşısı olmuştur. Aşısızların % 95'i, aşılıların % 70.6'sı PPD pozitif bulunmuştur. Vaka grubundaki işçilerin kontrol grubundaki işçilere göre 7.54 kat fazla tüberküloz geçirme riski taşıdıkları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Yeşildal, N., Assessment of pneumoconiosis and tuberculosis in miners working at Turkish Hard Coal Enterprise, Uzulmez and Karadon Region in 1997. Hacettepe University Health Sciences Institute PhD Thesis in Public Health (Occupational Health), Ankara, 2000. This study was planned as a descriptive study with an analytic component and conducted on 152 of 234 coal miners having been pre-diagnosed as pneumoconiosis and working at Turkish Hard Coal Enterprise Üzülmez and Karadon Workplaces. A questionnaire was subjected to those miners. 87 of 152 miners with pneumoconiosis were tested for Purified Protein Derivatives (PPD) were planned as the case group. The control group consisted of the seventy- one workers, the same age group as the cases, working for similar durations at the same workplace, exposed to high dust concentrations and tested for PPD. Two sputum samples, one just after filling out a questionnaire and the other in the next morning, were obtained. The samples were prepared with Ziehl Nielsen and one of them cultured for tuberculosis. The prevalence of pneumoconiosis was determined as 2.5 % in all workplaces in 1997. 64.9 % of workers were in 40-44 age group. 48.5 % of them had been working for 15-19.9 years and 57.7 % of them had been working at“Digging”. Disability level in 50 % of them was over 10 %. In 54.3 % of them, categories of International Labour Organization were placed as the first category. 77.2 % of them had BCG vaccine scars. PPD' s were found to be positive in 70.6 % and 95 5 %, of the workers with and without BCG vaccination, respectively. Previous tuberculosis disease in the case group was 7.54 times higher than in the control group.