Klotrimazol ve safsızlıkları için çekirdek-kabuk (core-shell) dolgu materyali ile kromatografik yöntem geliştirilmesi
Development of a chromatographic method based on a core–shell column packing material for the determination of clotrimazole and its impurities
- Tez No: 484833
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLER YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Klotrimazol, imidazol, HPLC-DAD, core-shell C8 kolon, Clotrimazole, imidazole, HPLC-DAD, core-shell C8 column
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Bir imidazol türevi olan ve genellikle vajinal mantar enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılan klotrimazol (KL) ve safsızlıkları için çekirdek-kabuk (core-shell) kolon teknolojisi ile farmakope metodundan daha etkin, organik çözücü sarfı daha az, zamandan tasarruflu ve daha ucuz bir yüksek performanslı sıvı kromatografisi-dizi diyot dedektör (HPLC-DAD) yöntemi geliştirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 2160 Agilent HPLC-DAD, WTW Inolab multilevel 3 pH metre, Millipore Milli Q RG deiyonize su cihazı, Scaltec SBA 31 analitik terazi. Bulgular: HLPC de etkin bir şekilde kullanılan core-shell kolon dolgu materyali ile klotrimazol ve safsızlıklıklarından biri olan imidazol için standart katma yöntemi kullanılarak, izokratik bir HPLC-DAD yöntemi geliştirilmiş ve miktar tayini yapılmıştır. Core-shell Kinetex 5 µm C8 100A (4,6x150 mm, 2,6µm) kolon; hareketli faz: 0,05 M pH:7,0 tampon (NaH2PO4.H2 / Na2HPO4.7H2O) ve Asetonitril (ACN) (50:50) (v/v) kullanılmıştır. Dalga boyu 220 nm; akış hızı 1,0 mL/dak, klotrimazol alıkonma zamanı: 5,240 dak, imidazol alıkonma zamanı: 1,564 dak. olarak belirlenmiştir. Sonuçlar: Klotrimazol ve imidazol miktar tayini için basit, hızlı bir izokratik HPLC-DAD yöntemi geliştirilmiş ve validasyonu yapılmıştır. Analiz süresi 6 dakikadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of this study is to develope a more effective, less organic solvent consumption, time-saving and cheaper high-performance liquid chromatography-diode array detector (HPLC-DAD) method than the official one by using the core-shell column technology for clotrimazole (CL) which is being used in the treatment of vaginal yeast infections and its impurities. Material and Methods: 2160 Agilent HPLC-DAD, WTW Inolab multilevel 3pH meter, Millipore MilliQR G deionize water system, Scaltec SBA31 analytical scales. Results: The core-shell column technology is used for the determination of clotrimazole and its one of the impurities, imidazol. An isocratic HPLC-DAD method has been developed and quantitation is performed by using the standard addition method. Core-shell Kinetex 5 µm C8 100A (4,6x150 mm; 2,6µm) column; mobile phase: 0,05 M pH:7,0 buffer (NaH2PO4.H2 / Na2HPO4.7H2O) and acetonitrile (ACN) (50:50) (v/v) are used. Wavelength 220 nm; flow rate: 1,0 mL/min, retention time of CL: 5,240 min, retention time of IMI: 1,564 min., respectively. Conclusion: A simple and rapid isocratic HPLC-DAD method was developed and validated for the determination of CL and imidazol with the analysis time of 6 minutes.