Serebral palsili çocuklarda uzay terapi sisteminin etkinliğinin araştırılması
Investigating of therasuit therapy system's effectiveness in children with cerebral palsy
- Tez No: 484832
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSEL YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Serebral Palsi, Nörogelişimsel Tedavi, Uzay Terapi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Cerebral palsy, Neurodevelopmental Treatment, Therasuit Method, Physiotherapy and Rehabilitation
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Amaç: SP'li çocukların rehabilitasyon programlarında nörogelişimsel tedavi yaklaşımlarına ek olarak uygulanan Uzay Terapi Sisteminin etkinliğini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Kaba Motor Fonksiyon Sınıflandırma Sistemi (KMFSS) 1, 2, 3 ve İletişim Fonksiyon Sınıflandırma Sistemi (İFSS) 1, 2, 3 olan 44 SP 'li çocuk randomize olarak NGT ve NGT'ye ek UT gruplarına ayrıldı. Tedavi haftada 5 gün, 6 hafta devam etti. Olgular tedavi öncesi ve sonrası KMFSS, İFSS, Kaba Motor Fonksiyon Ölçümü (KMFM-88), Berg Denge Ölçeği (BDÖ), Modifiye Ashwort Skalası (MAS), WeeFIM ve Kas-isleket sistemi analizi ile değerlendirildi. Bulgular: Tedavi sonrası KMFSS, WeeFIM ve MAS sonuçlarında her iki tedavi grubunda anlamlı düzelme saptandı (p 0,05). Korelasyon analizleri sonrasında İFSS, KMFSS, KMFM ve WeeFIM arasında anlamlı ilişkiler olduğu görüldü. Sonuçlar: SP'li çocukların fizyoterapi ve rehabilitasyonunda nörogelişimsel tedavi yaklaşımlarına ek olarak kullanılacak Uzay Terapi yönteminin uygun çocuklar seçildiğinde özellikle sfinkter kontrolü olmak üzere başarılı bir tedavi yöntemi olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Investigating of Therasuit Therapy System's effectiveness in children with Cerebral Palsy. Gulcan Aksoy, Aysel Yildiz, Department of Physiotherapy and Rehabilitation Objective: To investigate the effectiveness of the Therasuit Method (TM) that applied in addition to Neurodevelopmental Treatment (NDT) approaches in the rehabilitation programs children with CP. Material and Methods: A 44 children with CP that were level 1, 2, 3 according to Gross Motor Function Classification System (GMFCS) and were level 1, 2, 3 according to Communication Function Classification System (CFCS), were randomly divided in NDT and TM additional to NGT groups. Treatment continued for 5 days a week for 6 weeks. The cases were evaluated with GMFCS, CFCS, Gross Motor Function Measure (GMFM-88), Berg Balance Scale (BBS), spasticity (Modified Ashwort Scale -MAS) WeeFIM (for daily life quality) and analysis of musculoskeletal system before and after treatment. Results: A significant improvement was found in the results of GMFCS, WeeFIM and MAS after treatment (p 0,05). Significant relationships were seen between CFCS, GMFCS, GMFM and WeeFIM parameters after correlation analysis Conclusion: It has been determined when appropriate children are selected, The Therasuit Method, which will be used in addition to Neurodevelopmental treatment approaches in physiotherapy and rehabilitation for children with CP, is a successful treatment method that especially at the sphincter control