Granisetronun çeşitli analitik yöntemlerle miktar tayini
Determination of granisetron by various analytical methods
  1. Tez No: 484834
  2. Yazar: BÜŞRA ÖZYÜREK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ARIN GÜL DAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Kimya, Pharmacy and Pharmacology, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Granisetron, Kapiler elektroforez, Yüksek performanslı sıvı kromatografisi, Tablet, Ampul, Granisetron, Capillary Electrophoresis, High Performance Liquid Chromatography, Tablet, Ampoule
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Granisetron hidroklorür (GRA) antiserotonerjik antiemetik bir ilaçtır ve kemoterapi sonrası emezisi önlemesi amacıyla kullanılmaktadır. Bu çalışmada GRA'nın farmasötik preparatlarından tayini için bir kapiler elektroforez (KE) yöntemi ve yüksek performanslı sıvı kromatografisi (YPSK) yöntemi geliştirilmiştir. Yöntemlerde iç standart (IS) olarak metoprolol süksinat (MTP) kullanılmıştır. KE yönteminde deteksiyon foto diyot dizisi detektörle (DAD) 205.5 nm'de ve ayrım 75 µm iç çapa ve 40 cm efektif uzunluğa sahip kapiler ile sağlanmıştır. Optimum koşullar çalışma tamponu olarak 20 mM fosfat tamponu (pH 2,75) ve 22.5 kV potansiyelin uygulanması ile elde edilmiştir. Bu koşullar altında GRA ve IS'nin göç zamanları sırasıyla 6.71 dk ve 6.94 dk olarak gözlenmiştir. YPSK yönteminde deteksiyon flüoresans detektörle uyarma ve yayma dalga boyu sırasıyla 223 ve 340 nm olacak şekilde sağlanmıştır. Ayrım için C6 fenil kolon (3.0×150.0 mm, 5.0 µm iç çap) ve hareketli faz olarak 30 mM asetat tamponu:metanol (7:3, h/h) (pH 4.0) sistemi 0,85 mL/dk akış hızında kullanılmıştır. Bu yöntemde GRA ve IS'nin alıkonma zamanları sırasıyla 4.57 dk ve 2.95 dk olarak gözlenmiştir. Geliştirilen yöntemlerin geçerliliği doğrusallık, kesinlik, doğruluk, duyarlılık, kararlılık, spesifiklik ve sağlamlık parametreleri ile incelenmiştir. Yöntemlerin tayin sınırları KE için 4,30×10-7 M ve YPSK için 2,04×10-8 M olarak hesaplanmıştır. Geliştirilen iki yöntem de GRA'nın tablet ve ampullerinden tayinine başarı ile uygulanmış ve içeriklerinin USP39'a uygun olduğu bulunmuştur. Geliştirilen yöntemler GRA'nın rutin analizleri için önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Granisetron hydrochloride (GRA) is an antiserotonergic antiemetic drug and is used to prevent emesis after chemotherapy. In this study a capillary electrophoresis (KE) and a high performance liquid chromatographic (YPSK) method were developed for the determination of GRA in pharmaceutical formulations. Metoprolol succinate (MTP) was used as an internal standard (IS) in the methods. In KE method, detection was achieved by diode array detection at 205.5 nm and separation was achieved by a capillary of 75 µm i.d. and 40 cm effective length. Optimum conditions were found as 20 mM phosphate buffer (pH 2,75) and applied voltage of 22.5 kV. Under these circumstances, the migration times for GRA and IS were 6.71 min and 6.94 min respectively. In YPSK method, detection was achieved by fluorescence detector with an excitation wavelength of 223 nm and an emission wavelength of 340 nm. For the separation a C6 phenyl column (3.0×150.0 mm, 5.0 µm i.d.) and as a mobile phase 30 mM acetate buffer:methanol (7:3, v/v) (pH 4.0) system was used at a flow rate of 0,85 mL/min. In this method retention times for GRA and IS were 4.57 min 2.95 min, respectively. The validation of the developed methods were examined by linearity, precision, accuracy, sensitivity, stability, specificity and robustness parameters. The limits of quantification of the methods were 4,30×10-7 M for KE and 2,04×10-8 M for YPSK method. Both of the developed methods were successfully applied to GRA tablets and ampoules and the contents were found to be in the limits of USP39. The developed methods are proposed for the routine analyses of GRA.